Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16313 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Marzec 2024, 11:30
W porządku, już chyba widzę jaka jest bieżąca anomalia temp. za marzec (między 2.5-4 C na "+", jeśli chodzi o poszczególne regiony, zaś średnia ogólnokrajowa oscyluje na poziomie między 3-3.5 C)
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6963 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Marzec 2024, 12:55
LukeDiRT napisał/a:
Jak na razie obecny miesiąc jest mocno przeciętny (przypomina mi on ciut cieplejszą wersję marca 2009 i 2016). Więc moim zdaniem nie pobije rekordu, ale powinien być w pierwszej 10 najcieplejszych marców - głównie ze względu na ciepłe noce.
Jak na razie to u mnie nie ma ciepłych nocy bo średnia jest na minusie.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Marzec 2024, 18:03
LukeDiRT, gdzie Ci ten miesiąc jest mocno przeciętny? Same dodatnie anomalie, nierzadko naprawdę grube i póki co zmian nie widać, chyba, że w dalekich fusach, które są gówno warte
Dla porównania poprzednie 3 marce na tym etapie były realnie chłodne
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Marzec 2024, 18:21
kmroz napisał/a:
Choć znając przekorny los, znając moje "szczęście", to po napisaniu tego posta pojawi się jakieś popieprzone ochłodzenie (do tego wyżowe z psychicznymi mrozami w nocy
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Marzec 2024, 16:29
Chyba Mutanta można już wykluczyć patrząc na prognozy w skillu do 21.03. O rekord dalej piłka w grze, ale szansa drastycznie zmalała. Na chwilę obecną to już tylko 20-30%.
Tak jak pisałem i jeszcze FKP zauwazyl. Jestem niemal pewien, że jakbym nie utworzył tego wątku, to padł by mutant i to taki, który zawstydziłby luty i wrzesień. W 2 stronę, jakbym na koniec stycznia oficjalnie pożegnał zimę, to pewnie luty byłby zupełnie inny (może nadal ciepły, ale na pewno nie rekordowy)
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 15 Marzec 2024, 18:56
Mutanta już nie będzie na pewno, to co widać w skillu to wyklucza, niemniej szansa na rekord wciąż jakąś tam jest, ale no tak jak pisał Krzysiek, raczej koło 20-30%
Wysłany: 17 Marzec 2024, 15:03
Teraz znowu fusy na 3 dekadę marca wyglądają lepiej, ale pewnie za 2 dni pożałuję że to napisałem xD Napisze tylko przewiduje kwiecień z 1 dekadą jak 2013 i pozostała częścią jak 2017
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16313 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Marzec 2024, 15:24
Mam takie nieśmiałe podejrzenia, że w końcu 1 połowa, a przynajmniej 1 dek. kwietnia może przebiec z wyższymi temp. (bez zasadniczych załamań, ale tym samym może zacząć się dawać we znaki niedobór opadów, zwłaszcza w cieplejszych i suchszych regionach PL, czyli np. niziny Dolnego Śląska, Wielkopolska, ziemia lubuska, Pomorze Zachodnie [przynajmniej okolice Szczecina]), a (ewentualne) chłody i/lub zimno upodobają sobie 2 połowę miesiąca i 1 połowę maja. Po Zośce jednak raczej zacznie zadomowiać się termiczne szaleństwo (przynajmniej z mojego punktu widzenia, bo dla zwolenników bardzo ciepłej, wręcz typowej dla wakacji pogody w maju pewnie to będzie norma norm)...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum