Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Ja sam nie wiem, jak to będzie już w najbliższej nocy... Teraz uznałem, że prognozy Google mogę wstawić, bo się trochę poprawiły... W nocy widzą opad-niespodziankę przy temp. na poziomie 3-4 C (mam nadzieję, że nie niższej).
Taki jest komentarz na blogu królowej- czyli jak rozumiem opadów innych niż deszcz nie należy się raczej obawiać... Jednak to wszystko będzie takie na granicy...
Cytat:
W okolicach zachodu słońca zacznie się rozpogadzać, a opady konwekcyjne zanikać. Jednak wieczorem na północnym wschodzie, Pomorzu Zachodnim, Górnym Śląsku i w zachodniej Małopolsce będą pojawiały się opady deszczu, a na Podhalu i w górach – śniegu. W ciągu nocy chmur zacznie stopniowo przybywać, ale to nie oznacza, że nie będzie w ogóle przejaśnień i rozpogodzeń. Miejscami na zachodzie, południu i w centrum mogą pojawiać się opady – głównie deszczu, na Podhalu i w górach również śniegu.
Tej nocy w wielu regionach znów pojawią się przymrozki. Od -3/-1 st. C będzie na Warmii i Mazurach, północy i zachodzie Mazowsza, Kujawach, a do północy również na wschodzie i południu woj. pomorskiego, około 0-2 st. C na Podlasiu, wschodzie i południu woj. mazowieckiego, Lubelszczyźnie, Górnym Śląsku, w Małopolsce, Podkarpaciu, w dzielnicach środkowych i w pozostałej części woj. pomorskiego ( w wielu regionach pojawią się przygruntowe przymrozki do -3/-2 st. C), a najcieplej – 3-5 st. C – będzie na zachodzie i wybrzeżu. Wiatr słaby i umiarkowany, przeważnie zachodni.
Przez kilka nocy trzeba będzie słuchać chyba najbardziej znanej (choć już "starej") piosenki Chwytaka, zwłaszcza jej refrenu: "tylko noc, noc, noc".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 18 Kwiecień 2024, 12:38
FKP napisał/a:
Janekl, Renifery tam macie
Jeśli chodzi o renifery to szwagier a dokładnie jego syn myślał o hodowli reniferów we Wieżycy ale chyba tylko na pomyśle zostało bo jeszcze ich nie ma.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 18 Kwiecień 2024, 14:36
Bartek617 napisał/a:
Trzeba się chyba będzie zabrać za porównanie dostępnych danych ze stacji z Norwegii lub Szwecji względem tych z Kaszub
Tylko ,że właściwie nie ma tu ,żadnej stacji. Ogólnie jest w Borucinie i w Kościerzynie ale to nie całkiem to samo i nie ma pełnych danych zwłaszcza ostatnio. Kiedyś była w Hopowie do 1980 roku ale z tym panem co miał na swoim polu stację imgw zerwali umowę no i słusznie bo słabo to pilnował. Najlepsza lokalizacja stacji były by takie miejscowości jak Szymbark,Piotrowo,Rybaki,Kaplica,Chylowa Huta ale także miescowości w kierunku Przywidza czy Sierakowic.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Kwiecień 2024, 18:19
Rzeczywiście o oficjalne posterunki może być trudno - skopiowałem sobie kiedyś listę stacji z meteomodelu: razem powinno się ich znaleźć koło 1000-1500 sztuk, jeśli nawet nie więcej pozycji, z czego opadowych pewnie zbierze się gdzieś 70-80% całości. Posterunki powinny znajdować się w obrębie równoleżnika 53-54 N i południka 17-18 E.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 19 Kwiecień 2024, 06:41
Bartku większość stacji które podałeś właściwie nie istnieje albo są to stacje hydrologiczne. Zobacz na przykład na dane aktualne to na przykład w Gdańsku jest stacja Świbno najgorsza aby pokazać jaka jest temperatura w Gdańsku raz ,że blisko morza to dodatkowo ta stacja jest na molu wysuniętej na rzece Śmiałej Wisły czyli na dorzeczu. Co do Gdańska to temperatura może się różnić nawet 5 stopni jeżeli nie więcej . Bo inną mają tereny położone nad morzem a inne przy Trójmiejskim Parku albo jak Rębiechowo. Wymieniłeś takie stacje jak Hopowo ,która od 1980 roku nie istnieje czy na przykład w Kartuzach o ,której nigdy nie słyszałem a to moje miasto gdzie się urodziłem i mieszkałem pierwsze 25 lat. Wiem ,że jest tam przedstawiona ale żadnych pomiarów nie ma. Więc jak widzisz są to stacje widmo.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Kwiecień 2024, 07:08
No tak rzeczywiście, nie uwzględniłem charakteru stacji i ich czasu działania. Ale tak czy owak na czymś oprzeć się warto. Tak jak np. poprawę nastroju mi sprawiało patrzenie na usłonecznienie Warszawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum