Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2024, 09:06
Szczerze to ja tego też chciałbym, albo już nawet by obecny kwiecień był chłodny- kolejny przereklamowany miesiąc z olbrzymimi huśtawkami trafia do kolekcji... Naprawdę wolałbym już chyba kwiecień w podobnym stylu do października 2016: mnóstwo opadów deszczu (tym samym mało słońca), brak większego ciepła (poza ewentualnie 2 pierwszymi dniami), ale chłód mimo że praktycznie dosyć regularny, to jednak kontrolowany....
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 20 Kwiecień 2024, 09:37
Na południu to już nieosiągalne - tym bardziej, że fusy zaczynają przebąkiwać o ciepłym finiszu kwietnia(T850 rzędu 10°C, co może się przełożyć na Tmax 24-26°C).
Co ciekawe, większe ryzyko resetu wegetacji będzie na wczesnym etapie ocieplenia, bo może być ono jak typowy kwiecień 2019 albo 2020
Na dzisiaj potrzebne odchyły za okres 20-30 kwietnia do osiągnięcia odpowiednio odchyłu 0 i +1 oraz kwietnia 2009:
woj. małopolskie -8,22 -5,50 -2,06
woj. pomorskie -6,36 -3,63 -1,20
średnia krajowa -7,38 -4,65 -1,87
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Kwiecień 2024, 13:55
Bartek617, póki co to ten kwiecień ma tak niekontrolowane ataki chłodu, że w Krakowie-Balice nie było ani jednego przymrozka Nudne już to bartkowanie się robi, serio. W październiku 2016 to większość dni była totalnie patologiczna, ten kwiecień póki co nie miał jeszcze tak fatalnego dnia, jakie wtedy dominowały - jednak codziennie jest przynajmniej koło tych +10 stopni
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6956 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 20 Kwiecień 2024, 14:07
U mnie w tym roku w kwietniu miałem tylko 4 dni z przymrozkami a średnio w kwietniu mam ich kilkanaście dni więc ten kwiecień nie odbiega od normy. Jedynie co odbiega normy to to ,że ten kwiecień na początku bardzo ciepły a potem zimny czyli tak jak powinno być powiedzmy jesienią.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2024, 14:49
Nie chcę nic mówić, ale skoro prawdopodobna jest obecność opadów na noc (nie wiem dlaczego wtedy swoją drogą, a nie w ciągu dnia gdy temp. są wyższe, ale już się przyzwyczajam do faktu, że pogoda w zachodniej Małopolsce posysa i opady zazwyczaj muszą się pojawić albo gdy temp. są zbyt niskie albo za wysokie- przy normalnych się zbyt rzadko to zdarza, bo właśnie to przecież nie byłoby normalne...) , to teraz przez te najbliższe noce też nie powinny się przymrozki pojawiać, a przynajmniej te marne +2 C/+3 C/+4 C na termometrze obowiązkowo. Nie można mówić o stabilnej, suchej, wyżowej pogodzie, tylko coś w powietrzu się będzie kotłować, więc po co w takim układzie potrzebny jest zjazd temp...?
+10 C jutro czy pojutrze niestety raczej nie będzie, tylko pewnie koło +5 C (ewentualnie nieco więcej)... A październik 2016 owszem zostanie zapamiętany z częstego regularnego zachmurzenia oraz niezbyt wysokich temp., ale zła udało się szczęśliwie uniknąć. Zresztą to w końcu jest październik, a nie miesiąc wiosenny. Wiosna na ogół słynie z przykrych niespodzianek, które zawdzięczamy wówczas złośliwej pogodzie, a jesień lepsza lub gorsza, ale zwykle jakiś tam poziom (przynajmniej dla mnie) trzyma...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum