Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 01:02
No susza się będzie rozwijać, trawa zacznie się robić wysuszona na wiór i żółta niczym siano od wypalenia, zagrożenie pożarowe w lasach też zacznie się z powrotem pojawiać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 22:57
Jest rzeczywiście obecnie wilgotno, ale chcąc nie chcąc lepiej i bezpieczniej sytuacja wygląda, gdy opadów pojawia się więcej (niż trzeba) niż gdy temp. należą do bardzo wysokich. Losu kusić nie można.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 23:14
Tak naprawdę to te miesiące teraz chyba jedynie bardzo cenię z tego względu, że pod względem zjawisk pogodowych wilgotne przedwiośnie było ograniczone do minimum (co innego termicznie- pojawiały się pojedyncze niespecjalnie ciekawe pod tym względem dni), ale przeważnie schemat tak wyglądał, a zwłaszcza w 2020 (w 2019 miał miejsce jednak większy rozrzut temp.), że co w nocy wymroziło, to w ciągu dnia przygrzało i średnio wychodziła z tego wiosna. 20/0, 15/5 czy 10/10 (całą dobę) to teraz są dla mnie tak samo udane termicznie dni.
Wysłany: 24 Kwiecień 2024, 11:06
Do majówki bardzo wysokie temp. "mogą wytrzymać", ale podejrzrwam nieśmiało, że pewnie tuż po nich wróci typowomajowa pogoda. Opad zasadniczy będzie na tyle mocny, że na jakiś czas pewnie znikną temp. dzienne powyżej +20 C i temp. nocne w okolicach +10 C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum