Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 21:31
Nigdy chemiczne słodziki nie mogą być zdrowsze od naturalnego cukru. Zresztą sacharynę zamiast cukru przydzielali na kartki hitlerowcy Polakom w Generalnej Guberni za okupacji. Cukier był tylko dla Niemców oraz volksdeutsch'ów w sklepach Meinla. To chyba o czymś świadczy. Za to chwalenie się napojami "zero cukru" za to słodzonych sacharyną to po prostu hipokryzja, a nawet "robienie klienta w bambuko"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 21:52
zgryźliwy tetryk, Tutaj się zgadzam, że cukier > słodziki, ale w małych ilościach, bo w większych nie dość, że psuje smak produktu (są obrzydliwie słodkie), to na dodatek źle wpływa na zdrowie np. zębów.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Kwiecień 2024, 22:51
W płynach kalorie nie są aż tak uciążliwe jak w jedzeniu. Ja tam wolę standardowe napoje, ich wersje "bez cukru" są przecież tak naprawdę nieprawdziwe. Miałbym do wyboru zjedzenie dużej paczki czipsów (ok. 200-300 g) a wypicie 2 litrowych butelek mleka o zawartości tłuszczu 2% lub 3.2% (kaloryczność produktów jest porównywalna: razem zebrałoby się koło 1000 kcal), to wolałbym zdecydowanie mleko.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Kwiecień 2024, 15:10
FKP napisał/a:
zgryźliwy tetryk, Tutaj się zgadzam, że cukier > słodziki, ale w małych ilościach, bo w większych nie dość, że psuje smak produktu (są obrzydliwie słodkie), to na dodatek źle wpływa na zdrowie np. zębów.
Oczywiście wszystko doprawia się do smaku. Przesolone, przesłodzone, przepieprzone lub w ogóle nadmiernie przyprawione jest po prostu niesmaczne.
Skończyły mi się robione jesienią soki z sokownika, i chcąc nie chcąc musiałem przejść na napoje "kupne". Dziś na probe w LIDL-u kupiłem dwie butelki napoju Free Way (pomarańczowy i cytrynowy) po 2, 29 zł. za dwulitrową butelkę. Ku mojemu zadowoleniu są one słodzone naturalnym cukrem, a regulatorem ich kwaśności jest kwas askorbinowy czyli po prostu witamina C, oraz są one bez konserwantów. Podobny napój (Frito) w TOPAZIE kosztuje 2, 89 zł. za dwulitrową butelkę, jest sztucznie słodzony i zawiera konserwanty oraz chemiczny regulator kwasowości (syntetyczny kwas cytrynowy). Wniosek jest (w każdym razie z mojego punktu widzenia) OCZYWISTY
Bartek617 napisał/a:
Miałbym do wyboru zjedzenie dużej paczki czipsów (ok. 200-300 g) a wypicie 2 litrowych butelek mleka o zawartości tłuszczu 2% lub 3.2% (kaloryczność produktów jest porównywalna: razem zebrałoby się koło 1000 kcal), to wolałbym zdecydowanie mleko.
Jeśli chciałbyś pozbyć się zaparcia, to byłby dobry wybór. Sraczka gwarantowana.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Kwiecień 2024, 17:49
Zmagałem się niekiedy z zaparciami, ale raczej rzadko: średnio do 2 razy w roku. Rozwolnienie też raczej rzadko kiedy mam, chociaż teraz dużo tego nabiału spożywam: to nie wiem czy do tego stanu nie doprowadzę... Mój organizm również raczej dobrze znosi mleko i inne podobne produkty bogate w białko (niekiedy najwyżej z uczucia przeżarcia towarzyszą mi nudności), ale wiadomo, nie należy przesadzać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 24 Kwiecień 2024, 19:05
FKP napisał/a:
U mnie mleko biegunki nie powoduję, bo trawię laktozę xd
Nawet w takiej dawce
Bartek617 napisał/a:
wypicie 2 litrowych butelek mleka
Wysłany: 24 Kwiecień 2024, 21:24
Tyż prowda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum