Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Maj 2024, 17:38
Bartek617, ale jest cały czas poniżej normy. Ocieplenie, które nadchodzi, właśnie przyniesie JAKIEKOLWIEK opady, a u Was na południu pewnie całkiem spore
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Maj 2024, 17:42
Na wschodnich krańcach pewnie tak, obecna cyrkulacja jednak sprzyja dodatnim anomaliom temp. w zachodniej połowie PL. Na nizinach Dolnego Śląska (okolice Wrocławia) mogły temp. nocne regularnie być 2-cyfrowe.
W kontekście opadów dla mnie jest to ważne, by pojawiały się w miarę jednoznaczne przybliżenia przynajmniej w zaokrągleniu do 1 mm. Prognozy jedne które widzą np. ponad 10 mm, drugie kilka mm, trzecie 0 mm sprawiają, że nie wiem jak to traktować...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Maj 2024, 17:45
Ale był cały tydzień ujemnych anomalii i przyniósł pustynną pogodę - nie licząc jednodniowego słabego ocieplenia u was na S, które dało słabe burze i opady w dniu 11.05.
Obecnie rozpoczynające się ocieplenie (póki co, dziś i jutro ledwo co widoczne) przyczyni się do wzrostu zachmurzenia i pojawienia się JAKICHKOLWIEK opadów
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Maj 2024, 17:49
Ja burz nie miałem , jedynie opad trwający przez maks. zaledwie 2 godz. (z czego ściana deszczu przez kilka-kilkanaście minut) - spadło pewnie najwyżej kilka mm i wszystko to spłynęło w asfalt- wiatr wszystko też szybko wywiał.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 15 Maj 2024, 17:51
Bartek617, no i właśnie tak to ochłodzenie wyglądało, że poza jednym dniem lokalnych opadów nie było nic A teraz się ociepli i w końcu widać jakieś opady prawie codziennie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum