Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Październik 2019, 15:39
Krótki film o zabijaniu.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Październik 2019, 21:21
Oglądałem "Krótki film o zabijaniu" w klasie maturalnej na lekcji przedmiotu o nazwie "analiza intertekstualna", na którym oglądaliśmy filmy dobre do wykorzystania na maturze rozszerzonej z języka polskiego (chodziłem do klasy humanistycznej). Niewiele filmów wywarło na mnie takie wrażenie jak ten. W kinie Krzysztofa Kieślowskiego znaczenie i symboliczny wymiar ma praktycznie każdy kadr, każdy gest bohatera. Ten reżyser jest za granicą doceniany bardziej niż w Polsce, a mnie ten jego fiom zainspirował do uzupełnienia mojej wiedzy w tym zakresie przez obejrzenie także innych jego dzieł. "Dekalog" powinien zobaczyć każdy.
A żeby nie robić off-topicu, wklejam inną znaną scenę z "Psów". Szczerze to największe wrażenie robi tu na mnie kamienna twarz Zbigniewa Zapasiewicza, ale i tekst "czasy się zmieniają, ale pan zawsze jest w komisjach" zapada w pamięć. Aktualny do dziś.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 26 Październik 2019, 20:36
W youtube brak tego fragmentu filmu. Jednak duże wrażenie robi śmierć Maćka Chełmickiego na wysypisku śmieci. Oto fotos:
Symbolika tej sceny chyba jest czytelna dla każdego...
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 3 Listopad 2019, 18:47
A to scena lotu Małgorzaty nad Moskwa z filmu Mistrz i Małgorzata w/g Bułhakowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum