Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 6 Lipiec 2024, 14:19
Te mapki są do kitu bo pokazują temperatury na wschodzie o kilkanaście stopni cieplejsze niż na północy a potem prognoza anomalii różnica tylko 2/3 stopni między tymi regionami.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Lipiec 2024, 19:43
Sam też myślę, że lepszy układ byłby, gdyby wyższe temp. numerycznie panowały w regionach, które pozostają pod większym wpływem Oceanu Atlantyckiego, niż w tych które znajdują się w dalszej odległości od tego zbiornika.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 7 Lipiec 2024, 10:44
Co do napalania się Jacoba na rekord lipca - w III dekadzie normy są na tyle wysokie, że nawet coś takiego jak okres słonecznej pogody z III dekady lipca 2008 może taki rekord zniweczyć. Jeszcze, żeby pozostawić w tyle lipce 1928 i 1932, to Nowy Sącz potrzebuje wykręcić średnią co najmniej 22°C.
Daleko szukać - ubiegłoroczny lipiec do 17. miał odchył +2,34, jeszcze do 24. miał +1,85, a skończyło się poniżej +1
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Lipiec 2024, 20:46
Ciepło pewnie będzie regularnie dominować do końca tego roku, może z małą przerwą na przełomie: sierpnia-września, września-października (właściwie bardziej końca września), czy listopada-grudnia (choć pierwsze sygnały mogą zacząć pojawiać się wcześniej, np. kawałek po Święcie Niepodległości), ewentualnie w sercu grudnia (choć wtedy raz się ociepla- np. lata 2012-2014, raz się ochładza- np. 2009, 2018, 2022). Rzeczywistość może zaskoczy, ale analizując ostatnie 10 lat mniej więcej wiadomo kiedy się należy spodziewać anomalii dodatnich, a kiedy ujemnych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 7 Lipiec 2024, 22:03
To właściwie jest prognoza oparta na dawnych obserwacjach, czyli w zasadzie niewiele warta , wszystko w dużej mierze zależy od tego, czy (ale myślę, że tutaj odpowiedź jest raczej tylko jedna) i jeśli tak, to kiedy powróci na dłużej cyrkulacja strefowa (tu już mogą padać różne terminy w zależności od układu barycznego przede wszystkim na terenie Starego Kontynentu).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum