Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 26 Kwiecień 2023, 09:14 Marzec 2023
Co prawda ze sporym opóźnieniem, ale w końcu postanowiłem wrzucić podsumowanie marca 2023
Był to miesiąc bardzo ciepły, ale w moim odczuciu zapamiętałem go jako mocno przeciętny. Być może z powodu małej ilości Słońca oraz silniejszego wiatru.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2023, 14:29
Ten marzec mi się bardziej podoba od ostatniego, ale tak czy owak źle znosiłem te chwile w okolicach Dnia Kobiet mniej więcej (a właściwie nieco później, bo mi się już dni mieszają, kiedy było cieplej, kiedy chłodniej, poza oczywiście końcówką miesiąca, gdy się interesowałem do tego stopnia, że siedziałem jak na bombie - tabelka Łukasza okazała się bardzo pomocna i rozwiała liczne moje wątpliwości) , gdy na południu Polski padała 2-cyfrowa temp. (i to też miejscami to nie było symboliczne przekroczenie "10", jakie się może w sumie zdarzać, tylko prawdziwa anomalia, gdzieniegdzie chyba pod Tarnowem temp. wyniosła powyżej "15") , a np. na Podlasiu i Suwalszczyźnie był problem z przejściem temp. na "+" (miał więc miejsce gdzieniegdzie oficjalnie/formalnie całodobowy mróz)... Musiało nadejść na przełomie marca-kwietnia ochłodzenie, które sprawiło, że się sytuacja odwróciła i to mnie nawet tak nie smuci, ale najgorsze były jeszcze te 2 fronty chłodne (już na koncie kwietnia), które nie mogły niektórych regionów "puścić z pustymi rękami" co do wilgoci... Gdyby to była tylko ta strefa opadów przelotnych/konwekcyjnych (które się w zasadzie u mnie przynajmniej nie pojawiały) , to bym oceniał już trwający miesiąc o wiele wyżej.. A tak to sumarycznie trwającej kilka godz. ciapy (miejscami nawet tworzącej na krótko pokrywę) nie udało się uniknąć...
Pamiętam jak się próbowałem pocieszać, że 28.03.2023 będzie najprawdopodobniej ostatnim naprawdę chłodnym i ogólnie najchłodniejszym (patrząc w przyszłość oczywiście) dniem obecnej meteorologicznej wiosny.. Nie trzeba było tygodnia czekać, a jeszcze się jakaś konkurencja trafiła...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2024, 15:11
kmroz napisał/a:
fałszowanie tmin przy wyżach
Kalibracja czujnika musi być jakoś ustawiona, a w dodatku umiejscowienie posterunku w sumie się liczy- a stacja synop. znajduje się również na terenie miasta, kawałek na południowy-wschód od centrum, w pobliskim otoczeniu miejskich wzgórz, niedaleko stadionu żużlowego.
Cytat:
W Zielonej Górze panuje klimat umiarkowany przejściowy, z przewagą wpływów oceanicznych. Średnia temp. lipca wynosi +18,3 °C, a stycznia –1,3 °C. Opady roczne wynoszą ok. 580 mm. W ostatnich latach obserwujemy jednak stałą tendencję do ocieplania się klimatu. Zjawisko to obserwujemy w każdej porze roku (np. lipiec 2006, śr. temp. +24,2 °C; styczeń 2007, śr. temp. +4,3 °C). Charakterystycznymi cechami mikroklimatu zwłaszcza obszarów wzgórz są zmniejszone amplitudy dobowe i bardzo ciepłe noce (średnio w miesiącach półrocza letniego o 0,5 do 1,5 °C cieplejsze niż w Poznaniu, Wrocławiu, czy Słubicach). Obszar miasta Zielonej Góry charakteryzuje się też niższą liczbą dni z przymrozkami niż obszary wokół miasta, położone niżej.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum