Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 22:26
Z mojej perspektywy jeszcze szmat czasu został (prawdę powiedziawszy nie wiem, czy dożyję do najbliższych 2 tygodni), ale wydarzenia wygląda na ciekawe- jak nie zasnę, to coś spróbuję poobserwować za oknem.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 14 Październik 2024, 17:29
Kometa jest doskonale widoczna już od wczoraj. Za chwilę kolejna okazja do obserwacji wszędzie tam, gdzie jest pogodne niebo. Dziś wypatrujcie jej na połowie linii prostej między Wenus (jasny punkt nad południowym horyzontem) a gwiazdą Arktur (czyli drugim najjaśniejszym obiektem na wieczornym niebie, po zachodniej stronie).
To moje zdjęcie z wczoraj:
Zdjęcie zrobiłem przez lornetkę 15x70.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Październik 2024, 18:34
Chmurki ponownie się punktualnie zaczynają gromadzić na niebie. Nawet między północą a wschodem słońca ma podobno popadać deszcz.
Jutro czy pojutrze, gdy zrobi się bardziej droga wolna do radiacji i ogólnie większych wahnięć wskazań termometrów w obie strony (o ile zamglenia czy mgły się nie pojawią) , pewnie te okazje jak na złość przepadną.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Październik 2024, 16:49
Za chwilę kolejna wspaniała okazja do obserwacji komety - tegorocznej królowej jesiennego nieba Warte odnotowania jest również to, że o godzinie 19:11 w jej pobliżu (lekko na prawo) polecą Starlinki. Można pokusić się o uwiecznienie ich wraz z kometą na jednej fotografii
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Październik 2024, 18:18
Ja mam okna skierowane na wschód, więc w moim przypadku nici z obserwacji komety. Ale nawet jakbym wyszedł na zewnątrz i spojrzał na zachodnie niebo, to i tak guzik bym zobaczył, gdyż kometa znajduje się nisko nad horyzontem
Szkoda, że ta kometa nie nadleciała kilka miesięcy wcześniej, np. w lipcu lub sierpniu. Wtedy częściej przebywam na działce, więc właśnie wtedy mógłbym spróbować ją namierzyć i zrobić zdjęcia.
Wysłany: 18 Październik 2024, 09:59
Ja też mam okna skierowane na wschód, a także z tego co się orientuję, znów na krótko niebo się zasnuło chmurami oraz do północy spadek temp. mozolnie postępował (niewiele mniej niż +10 C).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum