Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 17:52
Dorka to serio była wariatka w tym sierpniu 2018 i nie obrażaj Jacoba porownując go do niej. Ona żyła w innej rzeczywistości, a mieliśmy wtedy normalne lato bez upałów i tropikalnych nocy.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 18:03
Nie wiem przy czym powinny być, a przy czym nie powinny być, w każdym razie i takie i takie się zdarzają, a wrzesień to sezon na nie.
Nie chcę broń Boże nikogo obrażać, ale widzę, że Jacob coraz bardziej negatywnie się nastawia do niektórych rzeczy i radykalizuje.
Kiedyś cel był jeden - żeby pokonać suszę i żeby to nie wracało. Potem żeby nie było długich ciągów takich suchych, lampowych i amplitudowych dni. Potem, żeby były raczej przy ujemnych anomaliach, a przy dodatnich rzadko. Teraz już każdy taki dzień przy cieple to koszmar i najgorsza udręka, a ujemne anomalie nie wystarczają, ma być mróz.
To samo wiosną. Najpierw był wniosek, że zima powinna być śnieżna, a zima wilgotna i ciepłej lampy nie za dużo. Potem, żeby marzec był jeszcze w dużej mierze biały. No i spoko. A teraz to już w ogóle niech zima trwa do maja, niech loch trwa 8 miesięcy, a jak Słońce to przy ekstremalnych mrozach, żeby o wiośnie i wegetacji w kwietniu nie było mowy. 1929 rok był już dawno.
Na tym kończę dyskusje, już nie będę odpisywać, bo nie chcę pokłócić się z Jacobem, ani żeby ktoś pomyślał jaki to ja jestem niemiły. Chcę mieć z każdym dobre stosunki, ale jak się ewidentnie przesadza, to czasami trudno nie reagować Ja też kiedyś ostro przesadzałem i teraz widzę, że szkodziłem sam sobie.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 18:06
Strasznie wszystko wyolbrzymiasz. Dla mnie głównym celem, zwłaszcza w przejściowych porach roku jest korelacja lampy z zimnem, a jak ma być ciepło to jednocześnie lochowo, ale i też mokro
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 18:08
Dokładnie to co Jacob mówi, ale ja w przeciwieństwie do niego jednak poza okresem październik-marzec chciałbym jak najmniej prawdziwych wyżów (czy w ogóle jakichkolwiek wyżów xd)
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Październik 2024, 22:25
Teraz niektórzy z was mają odnośnie października takie życzenia, że spokojnie można nazwać je mrozem, ale nie wiem: ja w końcu jestem bardziej fanem klimatu zachodnioeuropejskiego, Rosja, Ukraina, Białoruś czy inne kraje z wyraźniejszymi porami roku mnie nigdy w tej kwestii nie pociągały.
Cytat:
Wyżowe mgły powinny być przy bubu
Podobnie jak burze tylko przy wysokich temp.? Tak to przecież nie działa- pogoda to nie koncert naszych życzeń : na tym m. in. również polega umiarkowanie Polski, że pewne zjawiska mogą występować w różnych warunkach: mgła nie kojarzy się jednoznacznie z zimnem, a burza z ciepłem. W zasadzie tylko temp. tylko powinny się różnić poziomem, gdy w grę wchodzi rodzaj opadu- chociaż i tu zdarza się, że śnieg pada przy kilku C powyżej 0 C, a deszcz poniżej tej wartości.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum