Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Witam w nowej rzeczywistości (przynajmniej na jakiś czas aż powstanie bardziej przyjazna forma prezentacji graficznych tych danych)
Zachowanie pana Piotra D. w tej sytuacji wolę przemilczeć, skupmy się na tym, co można zrobić. A oprócz stworzenia tej bazy od nowa, to dobrym pomysłem jest nauka korzystania się z tych mniej przyjaznych danych tekstowych. Na początku mnie one przerażały, ale przyznam szczerze - trochę przywykłem.
Generalnie są dwie zakładki, które nas najbardziej interesują. Dobowe - odpowiednik historycznych danych pomiarowych oraz Miesięczne - czyli odpowiednik średnich i sum miesięcznych - gdzie można wejść w podzakładki: klimat, opad i synop. To oczywiście nazwy stacji - pod synop są stacje synoptyczne jak te, które były też na aktualnych danych pomiarowych. Pod klimat są stacje, które pokazują temperatury i opady, ale nie są synoptyczne - jak np Legionowo, Święty Krzyż, Skierniewice, Siniczka, Biebrza, Maków Podhalański itp. itd. A pod opad posterunki, na których da się sprawdzić tylko opad - jak np Pruszków, Wielgolas, Borkowo...
Największym problemem jest to, że jest podział na roczniki i bardzo, bardzo duże pliki. To oznacza, iż nie możemy tymczasowo porównywać w wygodny sposób np sum usłonecznienia dla jednej stacji na przestrzeni lat - w jednym pliku mamy dane tylko dla jednego roku. Generalnie to chyba jest największą wadą i na tym się skupię, jeśli będę zmuszony tworzyć od nowa tę bazę (póki co, mam nadzieję, że ktoś inny, najlepiej z IMGW na to wpadnie w przeciągu maks miesiąca, bo przyznam, że totalnie mi się nie chce tego robić). Drugi minus, dla niektórych pewnie też poważny, to jest praktycznie brak możliwości patrzenia na to z pozycji telefonu (chyba, że ktoś ma aplikacje do pobierania csv). Dlatego generalnie, choć dane nadal są i warto to podkreślić , to wiadomym jest, że wymaga to poprawy.
W dość szybki sposób mogę przygotować dla was dane dla konkretnej stacji (np Nowy Sącz, Toruń, Płock, Katowice, Kraków itp.). To wymaga 2-3h pracy w excelu i jak komuś zależy, to mogę podesłać tej osobie zipa z mailem. Jak coś to piszcie śmiało. Natomiast zaznaczam, że to będzie działało tylko lokalnie, na komputerze Aby powstała realna baza, to będzie bardzo dużo pierdolenia się i prawdopodobnie potrzebny będzie mail o zgodę od IMGW (wolę nie ryzykować). Dlatego jak zaznaczam, bardzo bym chciał, aby ktoś na to wpadł zanim ja się wystarczająco wkurwie i będę zmuszony to zrobić.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Październik 2024, 20:08
No właśnie tak się zastanawiałem, co by się stało, gdyby ktoś z naszego otoczenia podjął się reanimacji historycznychdanychpomiarowych: na meteomodel to co prawda już była obszerna baza posterunków, ale uległa jeszcze większemu poszerzeniu: licząc wszystkie stacje synoptyczne, klimatologiczne i opadowe pierwotne było tam trochę ponad 1500, a teraz (po dodaniu nowych opadówek, często w miejsce starych- np. w woj. małopolskim posterunek Troks trafił w pewnym sensie na miejsce stacji Olewin) powyżej 2000.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum