Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czekam na zimę 2025/26 i mam nadzieję, że do tego czasu będzie spokojnie, bez wielkich bordowych ekstremów...
Jacobizacja pogody najlepszym rozwiązaniem naszych problemów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 27 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5513 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 15 Październik 2024, 18:27
No i to był do tego stopnia, że po 2007 w żadnym maju nie było takiej średniej dobowej w NS, zaś w całej serii(jak chodzi o kwiecień) tylko w kwietniu 1977 i 2018 coś takiego się przytrafiło.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 26 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 17252 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2024, 19:09
W maju nie powinny występować średnie dobowe powyżej +20 C. Z grubsza to temp. koło +10 C (w 1 poł. maja, ale w sumie można to samo również powiedzieć o lwiej części kwietnia czy października po drugiej stronie) lub w przedziale 10-15 C (w 2 poł. maja) są standardem.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 26 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 17252 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2024, 22:26
Pojawiały się takie dni, właściwie to paradoksalnie stacje IMGW z południowego pasa Polski (zwłaszcza na linii miast wojewódzkich Wrocław-Kraków) częściej notowały 2-cyfrowe temp. To jest jednak miód dla statystyków numerycznych, w kwestii odczuć można było w zasadzie mówić o tej samej lidze (zwłaszcza że ogólnie największe rozbieżności między temp. ogólną a odczuwalną, a zwłaszcza z odczuwalną niższą lub łagodniejszą podczas gorąca, należą do południa PL). Nad morzem bezpośrednio występują niskie temp. dzienne, bo wieje przenikliwa bryza znad morza.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Czekam na zimę 2025/26 i mam nadzieję, że do tego czasu będzie spokojnie, bez wielkich bordowych ekstremów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum