Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2024, 22:17
Ta przyjemna pogodowa nuda może znienacka wygenerować mniejsze dobowe amplitudy temp. Dla mnie jednak naprawdę dobrze prognoza wygląda - szkoda jednak że chyba żadna stacja synop. na południu Polski nie będzie w stanie odzwierciedlić takich temp. (zarówno dziennych jak i nocnych). Model GFS ogólnie faworyzuje pod względem wysokości temp. miasta Górnego Śląska w wyliczeniach naniesionych na mapę- rejon Krakowa chyba zawsze w trakcie całego roku jest praktycznie te 2-3 C w plecy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Październik 2024, 14:02
Słońca rzeczywiście sporo pojawia się prognozach, ale deszczu w sumie też całkiem dużo spadło w ostatnich dniach- i co ciekawe w październiku występowała większa regularność, lepsze rozłożenie w czasie, więc zagrożenie powodzią nie miało się za bardzo z czego zrobić. Te 40-50 mm deszczu uskładało się tradycyjnie po kilku dniach z klasycznym opadem (raz mniejszym, raz większym, jednak nieparaliżującym okolic: na rowerze po łąkach czy polnych ścieżkach można jeździć) , nie po potężnej fali której wystąpienie nie przekraczało na ogół policyjnych 48 godzin (areszt osoby zakłócającej porządek publiczny lub przystąpienia służb do działania od przyjęcia zgłoszenia o zaginięciu).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 21 Październik 2024, 19:35
Nie wiem, co na ten temat myśleć, ale naprawdę się niepokoję... Przez pewien czas starałem się tonować sytuację i uważać, że to co nadchodzi pod koniec października nie wydaje się niczym szczególnym: że po prostu tylko dobowe amplitudy temp. się zmniejszą, popada deszczyk, klasyczna słota Jednak niektóre rozdania (mam nadzieję, że co najwyżej pojedyncze) ostatnio niezłego syfa usiłują sprzedać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum