Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Lipiec 2023, 22:40
Oczywiście istnieją To dobre rozwiązanie nie tylko na początek, ale także jako uzupełnienie obserwacji przez teleskop. Mnie szczególnie przekonywał fakt, że dysponując taką lornetką, łatwiej jest urządzić sobie spontaniczne obserwacje np. z balkonu, bez konieczności wynoszenia teleskopu. Zimą zanieczyszczenie nieba jest na tyle duże, że czasami wręcz nie widzę w tym sensu i na takie okoliczności lornetka będzie jak znalazł. Możliwość obejmowania w polu widzenia szerszych obszarów Drogi Mlecznej również ma znaczenie.
Na forum astropolis możesz znaleźć relacje z obserwacji użytkownika, który posługuje się tylko lornetkami i jest mu z tym dobrze Na początku korzystał z tego modelu, w który się zaopatrzyłem i m.in na podstawie jego opisów uznałem, że warto spróbować
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2024, 09:41
Do grona posiadaczy sprzętu astronomicznego dołączył słynny youtuber Łowiczak Być może mam w tym pewne zasługi, bo w ubiegłym miesiącu, w kontekście widoczności komety Tsuchinshan-Atlas, pisałem z nim o teleskopach na live. Wtedy mówił, że z powodu braku prawa jazdy i samochodu raczej nie miałby gdzie korzystać z takiego urządzenia, ale jednak się zdecydował 90 mm to dość mała średnica (niecałe 4 cale), ale wystarczy do przeprowadzenia prostszych, satysfakcjonujących obserwacji np. gromad gwiazd, Księżyca, Wenus, Jowisza, Saturna czy komet. Ja zaczynałem od 70 mm, więc jeszcze niższego pułapu.
Powodzenia Łowiczaku
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 15 Listopad 2024, 15:40
Ja w tym roku niestety ani razu nie spojrzałem w niebo. Może dlatego, że podczas tegorocznego lata bardziej skupiłem się na wycieczkach rowerowych, a po takiej jeździe już nie miałem siły, aby późnym wieczorem wyciągać teleskop i patrzeć w gwiazdy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum