Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Gasnący ekran w monitorze komputera :-(
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Listopad 2024, 00:08   Gasnący ekran w monitorze komputera :-(

Witajcie, mam pewien przejściowy kłopot związany z działaniem komputera i należy on do uporczywych (bo ekran gaśnie w niespodziewanym momencie i niekiedy nie mogę go wybudzić po dłuższym czasie), ale sam niczego nie chcę za bardzo zmieniać, a jedynie rutynowo uruchamiam kilka programów diagnostycznych (w tym menedżer urządzeń i menedżer zadań) do działania sobie w tle po włączeniu komputera. :-( Czuję że nie mam innego wyjścia, co jakiś czas w jednym z nich czyszczę pamięć RAM, oczyszczam dysk C czy pozbywam się plików tymczasowych. :-( Wiadomo, jeszcze nie jest tak źle, że w ogóle nie mogę sprzętu uruchomić, ale zazwyczaj tak dzień wygląda, że po dwukrotnej nieudanej próbie włączenia (w której łapie mnie ciemny ekran, jakby urządzenie zapadło automatycznie w stan hibernacji- mimo że w gruncie rzeczy pozostaje aktywne: po wybudzeniu się widzę często, że uruchomiłem jakąś aplikację) i dwukrotnym wyłączaniu urządzenia "na twardo", za trzecim razem (między ponownymi uruchomieniami występuje przynajmniej kilka-kilkanaście minut przerwy) udaje się go z powodzeniem uruchomić i nie mam już do końca dnia więcej tego typu niespodzianek. ;-) Mogę go nawet zostawić na kilka godzin włączonego z wieloma aktywnymi aplikacjami (przebywając poza domem lub robiąc coś innego w nim) i ekran w ogóle wtedy się nie wygasza, zawsze świeci. ;-)

Zastanawiam się jednak, co może być nie tak, bo temp. karty graficznej i procesora są na ogół w porządku (mieszczą się w normie). :-( Momentami to sprzęt wydaje się wręcz bardzo cichy i czasem sobie myślę, że gdy podczas pracy bardziej szumi, to jest dobry znak. ;-) :-(

Chciałbym wierzyć, że nie doszło do uszkodzenia żadnego z podzespołów (np. karta graficzna, płyta główna) albo kondensatorów w monitorze, tylko problemy występują albo z wadliwymi kablami (DVI, HDMI), albo z uszkodzoną listwą zasilającą (takie rzeczy można wymienić za jeszcze nie za wysoką cenę)... :-( Sprzęt ma już ok. 10 lat, więc no z racji wieku może zapadać na różne usterki, stan oprogramowania jednak na ogół wydaje się z grubsza pozytywny (jedynie program antywirusowy zaleca mi aktualizacje niektórych sterowników, ale system Windows dla odmiany już ma inne zdanie na ten temat, nie widzi takiej potrzeby- akurat kluczowe sterowniki dotyczące np. karty graficznej czy karty dźwiękowej mam raczej bieżące, a nawet jeśli nie, to jednak są to nowsze niż starsze wersje). ;-) Może rzeczywiście takie awarie z gasnącym mimowolnie ekranem mogą się dziać po upływie wielu lat... ;-) :-( Serwisant był u mnie dwa miesiące temu (gdy akurat urządzenie przy nim nie robiło takich jaj, więc przynajmniej przy następnej wizycie będę miał dowód, że nie zmyślam!) i powiedział że sprzęt ogólnie rzecz biorąc znajduje się w dobrej kondycji, ale radził mi by w bliższej niż dalszej przyszłości pomyśleć o wymianie urządzenia. ;-) :-(

Uszkodzenie matrycy mogę raczej wykluczyć, bo sprzęt normalnie wyświetla kolory i ostrość obrazu, jedynie problemem są te nieprzewidywalne drzemki (które są zróżnicowane w długości czasowej- bywają takie "lajtowe", które trwają zaledwie parę sekund, ale i poważniejsze, przez które przez przynajmniej około kilka-kilkanaście minut muszę czekać, aż wszystko wróci do normy). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Listopad 2024, 18:51   

Dzisiaj chwała Bogu udało się uruchomić sprzęt bez przygód- ani razu mi monitor nie zgasł. ;-) Najgorsze są chwile, gdy go włączam, bo pamięć RAM ma wtedy niski próg (łatwy do zapełnienia), procesor i karta graficzna też wtedy notują wyższą temp.- po uruchomieniu kilku aplikacji i działaniu przez jakiś tam czas procesy się stabilizują, próg pamięci związanej z pracą systemu rośnie... ;-) A nie robiąc nic szczególnie ważnego mam całkiem przyzwoite wyniki: temp. procesora (CPU) ok. +40 C, temp. karty graficznej (GPU) ok. +30 C, stan dysku C [on w sumie nie ulega tak zmianom- niezależnie czy gram, czy przeglądam internet czy robię notatki lub jeszcze coś innego] dobry (ok. 85%). ;-) Naprawdę nietęgą mam minę jak sobie pomyślę o ewentualnej wymianie na nowsze urządzenie (kiedyś to trzeba będzie jednak zrobić)... :-( Jak już to wolałbym wybrać takie urządzenie, które będzie na wstępie mało podatne na awarie wszelkiego rodzaju- to nie musi być tzw. mistrz, który będzie w stanie uruchomić wszystkie najbardziej wymagające programy czy gry z przyszłych lat. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu