Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36428 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:15
Ostatnio jak spojrzałem na dane z NS to jestem w szoku, jak bardzo mierne to "ocieplenie" było tam xd
U mnie można było spokojnie mówić o 4-5 dniach fajnej, konwekcyjnej wiosenki, do tego miałem dwie burki - warto podkreślić, że były to u mnie JEDYNE wiosenne burki lat 2020-2023. Jeszcze na siłę 15.05.2023, ale to był jeden pierd, no i 16.05.2021 doświadczyłęm burki na łowach, ale to z 50km na N od wawy, u mnie nic nie było.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36428 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:16
A i ciągle zapominam o tej zdradliwej burce z nocy 20/21.05.2022, no ale moją dzielnicę minęła i tak, Michałowice też. Trafiło wtedy Ursynów, na którym akurat przebywałem. Przesiadka z jednego autobusu do drugiego była wyzwaniem - trzeba było przejść na drugą stronę i ulicy
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25178 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:21
kmroz, To ocieplenie było najsilniejsze chyba właśnie w centrum i częściowo N kraju. Jako ciekawostkę dodam, że Wielkanoc 2022 była w Szwecji dość ciepła, a II połowa marca na zachodzie Europy i docelowo w Skandynawii - patolsko ciepła. W Szkocji przez kilka dni z rzędu t. maks. przekraczały 20 st., co nawet latem nie jest tam oczywistością xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16347 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:49
Takie sytuacje powinny być jak najczęstsze, a nie tylko inaugurować początki nowych wzorców pogodowych (u schyłku z reguły im dalej na południe lub na wschód EU, tym cieplej).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16347 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2024, 23:21
Cholera, dla mnie to już trudniejszy mechanizm do wytłumaczenia- ale z tego co kojarzę, to na terenie całego kraju obowiązywała tamtego dnia podwyższona aktywność termodynamiczna, a że wówczas "padło" na Warszawę (i okolice miasta stołecznego), to raczej czysty przypadek i zrządzenie losu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum