Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6954 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 28 Listopad 2024, 08:24
Jestem ciekaw na ile jest ta prognoza możliwa. Bo niby od jutra mam mieć słońce . Przez ostatnie 23 dni miałem niecałe 2 godziny słońca i to przez chmury mam nadzieję ,że to się zmieni. U mnie najwięcej słońca na ogół jest gdy przychodzi mróz choć nie zawsze.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Listopad 2024, 13:51
Temp. z reguły się trochę lepiej sprawdzają w prognozach niż zjawiska pogodowe wszelkiego rodzaju (a zwłaszcza do skomplikowanych spraw należy ustalenie wysokości sumy opadu, jeśli mamy do czynienia z wilgotnym i mokrym czasem w pogodzie), ale Andrzejki i pierwsze dni grudnia mogą okazać się wyjątkiem. Raczej bardzo dużo słońca się nie pojawi, a wysokość temp. no cóż będzie raczej uzależniona od wilgotności powietrza i siły lub kierunku wiatru (wschodnie masy powietrza najczęściej sprzyjają tworzeniu się chmur warstwowych), opadów jednak rzeczywiście ma pojawić się niewiele. Koło 4 grudnia możliwy będzie wzrost dynamiki w atmosferze i niewykluczony rozwój w stronę zachodniej cyrkulacji, ale myślę że po kilku dniach (ok. 10 grudnia) nadejdzie tego procesu kres i wtedy możliwe będzie wystąpienie ogólnokrajowego powiewu zimy (trwającego również jednak raczej nie dłużej niż kilka dni). Okres Barbórka-Mikołajki raczej jeszcze powinien przebiec łagodnie, a przynajmniej trwałe białe krajobrazy czy regularne mrozy (z powodów innych niż gęste mgły) to na chwilę obecną nic raczej więcej niż mrzonka. Na ten stan rzeczy jednak szanse rosną, im bliżej końca 1 dek. grudnia.
Do przewidywania niespodziewanych astrefowych zjawisk (typu zamglenia, mgły, chmury warstwowe) i dopasowywania do nich temp. powietrza chyba najlepiej sprawdzają się póki co rozdania modelu ICON.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Listopad 2024, 14:00
Okolice Gdańska mają z grubsza podobną prognozę temp. co większe ośrodki południowej części PL (typu Katowice lub Kraków), jednak w dniach 5-10.12. wykres praktycznie osiąga bardziej wyrównany poziom- wobec czego możliwe jest, że tam się pojawi wówczas więcej opadów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6954 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 28 Listopad 2024, 17:20
Ogólnie jeśli chodzi o późniejszą jesień czy zimę i jeżeli nie ma śniegu to temperatura dl mnie nie ma większego znaczenia czy jest +10 czy -10 stopni a głównie czy jest słonecznie bo w tych porach roku jest go najmniej. Inaczej by było gdyby leżał śnieg wtedy to faktycznie chciałbym aby był całodobowy mróz i to by było najważniejsze.
Wysłany: 28 Listopad 2024, 19:27
To całodobowy mróz (taki z powodu albedo i zmianą cyrkulacji na chłodniejszą) raczej nieprędko się pojawi, myślę, że koło 10.12 najwcześniej. Wysoko ponad chmurami ładne plusy na termometrze nas w niektóre dni czekają, wyższe niż temp. powietrza.
Ze słońcem raczej różnie będzie- może jednak z uwagi na rosnący dynamizm od Barbórki i w zasadzie nadal obecny teraz (wieje dosyć porywiście) złota grzałka wykorzysta swój potencjał i chociaż na krótko się przebije przez ewentualnie zalegające niskie chmury. Takie mgły paraliżujące okolicę całą dobę raczej nie powinny być przewidziane, myślę nieśmiało, że prędzej pojawi się taki problem czy prześwity błękitu na niebie jakieś się pokażą przed godzinami 10-12 czy jednak stanie się to później i odnotujemy zaledwie po 1-2 godz. usłonecznienia maks..
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum