Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16258 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Grudzień 2024, 21:54
Przyjdzie na to czas.
Cytat:
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni, która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Grudzień 2024, 22:45
Niestety prognozy mają wobec wielu z nas raczej inne plany , w zasadzie niektóre miejsca zdążyły przywitać już zimę przed jej meteorologicznym początkiem
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6979 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 4 Grudzień 2024, 08:28
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Przyjdzie na to czas.
Cytat:
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni, która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
My tu bardziej piszemy o meteorologicznej. Nigdy kalendarzowej nie uznawałem no chyba ,że jeszcze jak chodziłem do szkoły podstawowej.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Grudzień 2024, 18:03
No właśnie, ale ciekawe jest to zjawisko, że o ile w odniesieniu do zimy można powiedzieć, że coś lubi się dziać przed nadejściem kalendarzowej odmiany, to z reguły największe konkrety przychodzą po feriach świątecznych.
Na pewno analizując pogodę przez pryzmat ostatnich lat większą zgodność z kalendarzem, jeśli chodzi o 4 pory roku ma jesień i w zasadzie wiosna (biorąc pod uwagę dalsze dotkliwe ochłodzenia trudno jest mi się spieszyć z jej ogłaszaniem, gdy w marcu pojawią się 2-cyfrowe temp. powietrza), z latem i zimą różnie sytuacja się układa, niestety przed 20.06. zdarzają się niekiedy dni z termicznym latem (tj. powyżej +15 C). Z zimą mimo że tak jak wyżej pisałem, na większe białe cuda oraz regularne mrozy trzeba w większości przypadków liczyć wraz z nadejściem nowego roku kalendarzowego, działy się takie skrajności, że np. listopad był zimowy, a reszta sezonu łagodna (np. pora 2007/2008).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16258 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 4 Grudzień 2024, 18:33
Janekl napisał/a:
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Przyjdzie na to czas.
Cytat:
My tu bardziej piszemy o meteorologicznej. Nigdy kalendarzowej nie uznawałem no chyba ,że jeszcze jak chodziłem do szkoły podstawowej.
Zarówno "rachuba" kalendarzowa jak i meteorologiczna są rachubami umownymi ustalonymi tak, aby co roku wypadały w tych samych datach.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 22 Grudzień 2024, 12:13
Zdjecia zrobione dzisiaj, czyli w pierwszy dzień kalendarzowej zimy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum