Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Marzec 2020, 19:48
Podczas tamtej zimy mieliśmy naprawdę porządna odwilż, a i tak była mrozniejsza niż bezodwilzowe zimy 2005/6 i 2009/10, zimą 2010/11 mieliśmy 2, ale bardzo krótkie odwilże, w połowie stycznia i na początku lutego, a zima 2012/13 też miała 2 króciutkie, na przełomie grudnia/stycznia i stycznia/lutego.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Marzec 2020, 20:05
Jacob napisał/a:
Podczas tamtej zimy mieliśmy naprawdę porządna odwilż, a i tak była mrozniejsza niż bezodwilzowe zimy 2005/6 i 2009/10, zimą 2010/11 mieliśmy 2, ale bardzo krótkie odwilże, w połowie stycznia i na początku lutego, a zima 2012/13 też miała 2 króciutkie, na przełomie grudnia/stycznia i stycznia/lutego.
Odwilż z przełomu 2012 i 2013 roku - wspaniały epizod podczas jednego z najgorszych sezonów zimowych Nie potrafię wskazać w tym stuleciu lepszego Sylwestra i Nowego Roku w wersji ciepłej, co wtedy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Marzec 2020, 20:38
O tak, również był super Przez całą noc na polu było przyjemnie i w ogóle wtedy nie zmarzłem mimo długiego przebywania na zewnątrz, a Księżyc świecący tak wysoko dodawał świętowaniu takiej podniosłej atmosfery O północy oprócz fajerwerków widać było wiele gwiazd i zrobiło się tak... magicznie, poetycko.
Za to w ciągu dnia było wówczas tak sobie. Rano popadał deszcz, który zmył resztki śniegu i panowała pochmurna pogoda, jednak wielki plus za temperaturę
Z Sylwestra 2006 pamiętam, że to była niedziela i świeciło słońce, a na ziemi była jeszcze odrobinka śniegu, w który sąsiad wbijał rakiety i wybuchały mu na ziemi ; Nowego Roku 2007 jednak nie pamiętam.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6963 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 16 Marzec 2020, 09:59
FKP napisał/a:
Cóż, taka specyfika naszego klimatu, dla mnie nasz przeciętny czerwiec też jest w odczuciu termicznym bardziej miesiącem wiosennym niż letnim
Jak dla mnie to czerwiec jednak miesiącem letnim. U mnie wrzesień jest typowo jesiennym miesiącem. Między czerwcem a sierpniem różnica średniej wieloletniej wynosi tylko 1.3*C. Wklejam tabelę ze średnimi wieloletnimi na moim terenie.
Dla mnie byłoby ciężko ustalić ramy czasowe dla zimy szczególnie jak są ciepłe pomiędzy zimnymi okresami jak i dla lata zresztą zwłaszcza dla lata.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Wrzesień 2020, 12:00
Wg. mojej projekcji zima potrwa dokładnie 68 dni od 12 stycznia do 20 marca, niestety grudzień ograniczy się jedynie do epizodów zimowych (ale i tak lepsze to niż rok wcześniej)
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum