Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zalety i wady klimatu w naszych miejscach zamieszkania
Autor Wiadomość
Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 18 Marzec 2020, 09:03   

Łukaszu co do wad wyrządzane przez wiosenne przymrozki to jednak na Kaszubach są większe zwłaszcza w maju i czerwcu. U nas w maju największy przymrozek to -8 stopni ale -5 do -7 stopni często się zdarza ale prawie co roku mamy przymrozek w czerwcu ,który jest najgorszy ,może nie jest taki duży bo na ogół tylko -1 stopień na 2 metrach ale przy gruncie nawet -4 stopnie więc robi duże szkody jeżeli się nie przykryje warzywa to po nich. W zeszłym roku padły mi ogórki gruntowe bo zmarzły po przymrozku z 29 maja.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 18 Marzec 2020, 14:49   

Pan Damian często mówi na swoim fanpejdżu na Facebooku, że "tradycyjnie najchłodniej w nocy było w Katowicach" ;-)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 18 Marzec 2020, 17:43   

LukeDiRT napisał/a:
Pan Damian często mówi na swoim fanpejdżu na Facebooku, że "tradycyjnie najchłodniej w nocy było w Katowicach" ;-)

Zgadza się Damian zawsze pokazuje ,że u niego najzimniej i najwięcej śniegu jak mu zwróciłem uwagę to odpisał ,że chodzi o miasta wojewódzkie więc miał rację. Tyle,że wcześniej napisał ,że w Katowicach jest najwięcej śniegu w Polsce.
Co do najniższych minimalnych to na Kaszubach zimą nie ma rekordów temperatury minimalnej tak samo latem nie ma takich upałów niż gdzie indzie w Polsce. Gorzej to wygląda już w maju czy w czerwcu wtedy u nas są większe przymrozki niż gdzie indziej w Polsce. Z resztą w czerwcu chyba tylko u nas są przymrozki.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2020, 18:00   

Janek, jak często w Twoich okolicach pojawiają się przymrozki? Reszta Polski już ich nie ma, jeśli dobrze pamiętam, to ostatni przypadek na nizinach zdarzył się na początku czerwca 2006. U mnie w Nowym Sączu jeszcze dalej, bo w 1977. Nawet przymrozki w drugiej połowie kwietnia mnie odpychają, a w czerwcu to już sobie nie wyobrażam.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 18 Marzec 2020, 18:08   

W Toruniu ujemna tmin w czerwcu po 1950 pojawiła się dwukrotnie w 1958 i 1975, w pierwszym wypadku było to -1,4 st. 😬
A przygruntowe przymrozki czerwcowe zdarzają się co parę lat (2005, 2009, 2012, 2016)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 18 Marzec 2020, 18:17   

PiotrNS napisał/a:
Janek, jak często w Twoich okolicach pojawiają się przymrozki? Reszta Polski już ich nie ma, jeśli dobrze pamiętam, to ostatni przypadek na nizinach zdarzył się na początku czerwca 2006. U mnie w Nowym Sączu jeszcze dalej, bo w 1977. Nawet przymrozki w drugiej połowie kwietnia mnie odpychają, a w czerwcu to już sobie nie wyobrażam.

Od 2000 roku przymrozki w czerwcu były;
2000 roku - 1 czerwca.
2004 roku - 9 czerwca.
2006 roku - 2 i 3 czerwiec.
2009 roku - 6 czerwca.
2012 roku - 6 czerwca.
2014 roku - 16 czerwca.
2015 roku - 10 czerwca.
A w zeszłym roku w czerwcu nie było ale w ostatnie 2 dni maja był przymrozek. Więc jak widzisz rzadko to nie jest.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 18 Marzec 2020, 18:29   

Bardzo często niestety. A zdarza się u Ciebie, że ostatni przymrozek zdarza się w kwietniu i później takich spadków już nie ma? Ja w 2000 i 2006 roku miałem równe 3 stopnie.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 18 Marzec 2020, 18:52   

PiotrNS napisał/a:
Bardzo często niestety. A zdarza się u Ciebie, że ostatni przymrozek zdarza się w kwietniu i później takich spadków już nie ma? Ja w 2000 i 2006 roku miałem równe 3 stopnie.

Tak w 2016 miałem ostatni przymrozek na 2 metrach 29 kwietnia i później nie miałem ale przymrozek przy gruncie miałem w 2016 roku 12 czerwca bo jak zwykle zmarzły mi ogórki, chociaż na 2 metrach były 2 stopnie to jednak przy gruncie niektóre roślinki zmarzły. Dodam jeszcze ,że moja stacja jest przy szołerku (30 cm) gdzie ,może właśnie przymrozek zaniżać ale tam jest cień przez cały dzień.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2020, 19:00   

LukeDiRT napisał/a:
w uśrednieniu temperatura maksymalna jest wyższa niż na przeważającej części Polski

LukeDiRT napisał/a:
- temperatury minimalne są niemal najniższe w kraju, przez co szkody wyrządzone przez wiosenne przymrozki są większe

Myślę, że aglomeracja krakowska też ma przeważnie odnotowane wysokie temp. maks. na tle Polski. Gdy nie raz patrzę na ogimet na godz. 18, czyli analogicznie 1-2 h później (gdy zbiorą się dane w zależności od pory roku i gdy już raczej na znak zachodu słońca temp. zaczęła spadać), to stosunkowo często widzę, że stacja w Krakowie odnotowała nawet do 2-3 C więcej niż wyniosła średnia tmaks. w Polsce!!! Tylko faktycznie również noce u mnie są zimne- podejrzewam, że konurbacja górnośląska, rejon Krakowa, Nowy Sącz i Kielce należą do czołówki w kwestii temp. min. Zresztą wydaje mi się, że ogólnie często mamy podobną pogodę (na GŚ jest trochę cieplej w kwestii średniej dobowej i też niższe temp. min. ma przeważnie rejon Krakowa- na Górnym Śląsku wpływy oceaniczne mają nieco większy udział). :

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 20 Marzec 2020, 22:33   

Łukasz, południowa Polska, także mój region, ma właśnie jeszcze tę wadę, o której zapomniałem wspomnieć, że ewentualne genueńczyki zatruwają u nas pogodę na dłużej niż w reszcie kraju. Było tak przykładowo w maju ubiegłego roku, kiedy środkowa i północna Polska stawała na nogi z pogodą, zaś południe nadal tonęło w chmurach i deszczu.

Odpowiedz do tematu