Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wrzesień 2019 - Miesiąc, który został doceniony pośmiertnie
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 21:38   Wrzesień 2019 - Miesiąc, który został doceniony pośmiertnie

Przyznam, że najbardziej mnie ciągnie do podsumowania akurat tego miesiąca, także wybaczcie brak chronologii.

Dopiero ostatnia analiza wrześniów, uświadomiła mi, jak zarąbisty był to miesiąc. Miał on zasadniczo wszystko czego potrzeba i niewiele tego, czego nie potrzeba. O danych rozmawialiśmy już wiele, więc teraz skupię się na dokładnym spacerku przez tamten miesiąc na podstawie bardzo, bardzo licznych moich fotografii. Tym razem zamiast wstawiać album, zamierzam zrobić relację, także będzie to powstawać rozdziałami.

Już jutro zapraszam na pierwszy rozdział tej pięknej powieści i fotorelacji.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 21:45   

Ja mam z nim to samo :-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 21:58   

Jeden z najlepszych wrześniów w historii - przyjemnie i regularnie ciepły, bardzo słoneczny (i tu akurat nie mam wielu wątpliwości), a przy tym w normie opadowej. Piękne wynagrodzenie za nieudane lato, co najwyraźniej pokazały cztery piękne weekendy. Ja akurat doceniłem go od razu; już 5 września żywiłem względem niego bardzo ciepłe uczucia, ale teraz lubię go tylko bardziej :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 22:48   

PiotrNS napisał/a:
Jeden z najlepszych wrześniów w historii - przyjemnie i regularnie ciepły, bardzo słoneczny (i tu akurat nie mam wielu wątpliwości), a przy tym w normie opadowej. Piękne wynagrodzenie za nieudane lato, co najwyraźniej pokazały cztery piękne weekendy. Ja akurat doceniłem go od razu; już 5 września żywiłem względem niego bardzo ciepłe uczucia, ale teraz lubię go tylko bardziej

Nie da się zaprzeczyć, udał się na każdym etapie - niemal w każdej jego cząstce dało się zobaczyć pewien urok (może poza 24.09, ten dzień mógłby zniknąć..... :evil: )

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 22:52   

Teraz jak dla mnie to poza pierwszymi dwoma dniami nie miał niż zuego w sobie :-) . Szkoda, że nie zaczął się jeszcze 2 dni później 😁😋
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2019-09-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=asc

Chyba najbardziej tkai książkowy i typowy wrzesień jaki znam a do tego baaaardzo mokry. Myślałem, że z grzybami będzie słabo, a tu opóźniony, ale piękny wysyp nie dużo skromniejszy niż ten z 2017 :jupi:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 22:59   

Był on bardzo późny to fakt, w moim regionie zaczął się od zachodu, dlatego najpierw się wybrałem do Puszczy Bolimowskiej, jak mogliście widzieć na zdjęciach. Jednak szybko przeszedł dalej na wschód.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2020, 23:36   

Zgadzam się z Wami- wrzesień na pewno był znacznie lepszy od lipca i sierpnia (bo czerwiec nawet fajny, tylko pogoda bardziej do odpoczynku zachęcała niż do nauki i podejścia do sesji- na lokalne plaże pewnie tabuny ludzi chodziły, a też kto wie, czy nawet nie do wody, jak był taki gorąc, z pewnością to nie był dobry czas na koncentrację i akumulację zgromadzonej przez miesiące wiedzy). :-(

Właściwie to smuciło w tym wrześniu tylko to, że temp. z trudem przekraczały +25 C. Bo pogoda przeważnie była ładna, deszcze większe zgromadziły się w chłodniejszych dniach. To był dobry przykład miesiąca, w którym przy +15 C mogłem wyjść w koszulce T-Shirt, krótkich spodenkach (takich tuż za kolano, nie chodzę już w szortach z wf, bo nie wypada)+halówkach i nie było mi zimno. Sam nie wiem, być może miałem dość gorącego, ale też bardziej wilgotnego powietrza z sierpnia (tam temp. ogólne w ciągu dnia nie były wcale specjalnie wysokie, ale rosnące zachmurzenie w ciągu dnia i wartości punktów rosy sprawiały, że nawet jak nie ruszałem się za bardzo, to mi się koszulka kleiła do pleców od potu). :-(

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Kwiecień 2020, 10:14   

Z mojego punktu widzenia był on zbyt suchy. W studzience było suche dno. Teraz przynajmniej jest tam niecałe 400 litrów wody ( przepompowuję ją do 2 beczek) i tym podlewamy działkę, bo wodociągu na razie zarząd nie uruchomił.. Gdy późną jesienią na zimę spuszczałem wodę z rur wodociągowych wszedłem na suchy piach. Co dla kogoś jest ładne, dla innych bywa fatalne. :-(
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 5 Kwiecień 2020, 11:41   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Z mojego punktu widzenia był on zbyt suchy. W studzience było suche dno. Teraz przynajmniej jest tam niecałe 400 litrów wody ( przepompowuję ją do 2 beczek) i tym podlewamy działkę, bo wodociągu na razie zarząd nie uruchomił.. Gdy późną jesienią na zimę spuszczałem wodę z rur wodociągowych wszedłem na suchy piach. Co dla kogoś jest ładne, dla innych bywa fatalne.

U mnie spadło 85mm deszczu, czyli o ponad połowę więcej niż powinno. Właśnie za to go lubię, bo poprzednie wrześnie bywały albo zbyt suche, albo ewentualnie równie mokre, ale po prostu brzydkie. Ten w sumie też nie był jakiś szczególnie słoneczny, ale nie tak ponury jak inne mokre wrześnie.

Pod koniec miesiąca było wręcz grząsko na polach, a grzyby rosły... jak po deszczu. No bo, po deszczu :mrgreen: Trawa się pięknie zazieleniła, do rowów powróciła woda. Niestety, od połowy października znowu rozpoczęliśmy dłuższy okres bez deszczów, za wyjątkiem kilku dni w pierwszej połowie listopada zrobiło się sucho niemal do Świąt - kiedy ponownie podlało aż za dużo.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Kwiecień 2020, 11:47   

Nieco ponad 100 km odległości, a jaka różnica. Bywało, że gdy dzwoniła córcia z Warszawy u niej padało, a u nas nie. Co ciekawe całkiem niedaleko, nawet w Kisielanach i w Mokobodach przy szosie na Węgrów co nieco popadało i w tamtejszych lasach były grzyby, nie za dużo, ale były.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Odpowiedz do tematu