Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Burze, deszcze, a nawet śnieg!
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 21:46   

Jak widziałeś może w wątku najlepszych połów, napomnialem że fajnie by było jakby druga połowa kwietnia w tym roku przypominała pierwsza połowę listopada 2010

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 21:53   

W Toruniu to nawet identyczna jak II połowa kwietnia 1999, a w Legionowie nawet sporo lepsza, wręcz opisuje moje oczekiwania wobec niej ;-) :-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 21:56   

Kurde 7 kwietnia 2019 roku kiedy byłem zły, że bezchmurna aura się kończy (ponikad słusznie, bo przyszło ponuro-suche badziewie), w życiu bym nie uwierzył, że za rok będę chciał by II połowa kwietnia wygląda jak, któraś z listopadowych połów :lol: :lol: :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 22:21   

Jak już wspominamy rocznice, to jutro jedna z tych największych - początek tureckiego klimatu w Polsce :lol:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 22:28   

A wiesz, że akurat wczoraj wspominając o czerwonym awatarze tez pomyślałem o słynnym 8.04.2018 :mrgreen:
Niesamowite jak ten czas zapiernicza, swoją drogą gdyby nie to gwałtowne wejście w erę klimatu tureckiego zto pewnie by mnie tu z Wami dzisiaj nie było, więc wszystko ma swoje plusy ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 23:25   

Myślę, że ostatni zrzut ekranu nikomu by się nie spodobał. :-( Bo nie lubicie przymrozków, a opady (prawdopodobnie bardzo słabe/słabe, jak się pojawią) przy lekkim "+" lub okolicach 0 to niewiele większe "ciepło". :-( Myślę, że z tym ostatnim obrazkiem nie będzie tak źle, u mnie noc z 13/14.04. w Krakowie zapowiada się wstępnie z temp. min. na poziomie 4-5 C według Wujka Google i są możliwe przelotne opady deszczu (a u mnie noce bardzo często są zimne na tle Polski). Jedyne, co wydaje mi się podejrzane, to opady konwekcyjne w nocy. Myślę, że one potrzebują energii słonecznej, więc najlepiej rozwijają się w ciągu dnia (zwłaszcza w jego II połowie, czyli od ok. godz. 12 do ok. godz. 18). W kwestii temp. przed ochłodzeniem scenariusze wyglądają zbieżnie- podobno ma się pojawić podział na chłodniejszą północ i cieplejsze południe. Ale taki stan nie potrwa pewnie za długo. ;-)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 23:26   

Jacob napisał/a:
A wiesz, że akurat wczoraj wspominając o czerwonym awatarze tez pomyślałem o słynnym 8.04.2018 :mrgreen:
Niesamowite jak ten czas zapiernicza, swoją drogą gdyby nie to gwałtowne wejście w erę klimatu tureckiego zto pewnie by mnie tu z Wami dzisiaj nie było, więc wszystko ma swoje plusy ;-)

Oj tak, a mnie tu mogłoby nie być z wami, gdyby nie "psychiczne" lipce 2006 i 2014, albo "ekstremalnie długa zima 2016/17 panująca od 5.10 do 10.05" (to właśnie te głupoty na TP skłoniły mnie do tego, by wgl się odzywać na blogach, a potem jakoś tak się poznałem z ludźmi i tak wyszło).

A wracając do tematu: Nowy GFS już nawet rzucił konkretne śnieżyce na S i W Polski na 13/14.04. Kto wie, czy Piotr rano nie wstanie we wtorek i nie ujrzy podobnego widoku jak 11 miesięcy wcześniej...

Zresztą sypać na pogórzu karpackim by miało większą część 14.04 i efekty takie:

A co do sumy opadów, widzi w miarę sensowne w całej PL w zasadzie... oprócz mojego i Twojego regionu :lol: :cry:

oczywiście się trochę śmieje, bo i tak głównie efekt lokalnych konwekcji, które GFS rzuca jak chce, zresztą na pociechę zauważyłem, że GFS strefy wielkoskalowe często interpretuje jako lokalne opady, więc raczje bym się spodziewał sum >=5mm wszędzie w tej części PL. Ale pożyjemy, zobaczymy. Warto mieć nadzieję na pewno :->

Odpowiedz do tematu