Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 12:52
U mnie też ECMWF widzi kwiecien 2018 już "tylko" do czwartku i jeszcze na Niedzielę Wielkanocna, a Poniedziałek z tego co widzę naprawdę będzie lany . Szkoda, że w zapowiedziach to narazie jedyny dzień a potem znowu widać przymrozki
https://meteomodel.pl/prognoza-ecmwf/?stacja=2158
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 23:31
Wam to dobrze- u mnie jeszcze musi więcej popadać, żeby "pomóc ściągnąć" temp. w dół. Jak tak sprawa ma wyglądać, to podziękuję. Mam nadzieję, że albo noc z poniedziałku na wtorek (13/14.04) będzie cieplejsza, albo większe opady unikną Krakowa.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 23:35
Bartek617 napisał/a:
Wam to dobrze- u mnie jeszcze musi popadać, żeby "pomóc ściągnąć" temp. w dół. Jak tak sprawa ma wyglądać, to podziękuję. Mam nadzieję, że albo noc z poniedziałku na wtorek (13/14.04) będzie cieplejsza, albo opady unikną Krakowa.
Ja Ci powiem szczerze - przy obecnym stanie suszy u mnie, przyjmę chętnie każdy opad, nawet ten stały. Więc chętnie bym się zamienił - szkoda, że to niemożliwe, zawsze to południe ściąga największe opady.... Zresztą jeszcze to się zmieni nieraz, jeszcze został prawie tydzień...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 8 Kwiecień 2020, 08:16
Mam tylko nadzieję, że pogoda nie schrzani się na półtora miesiąca tak jak w kwietniu 2017 czy w maju 2019.
Ale kilkudniowy intensywny deszcz (przy temperaturze w normie, nie niższej!) by się przydał, bo faktycznie sucho jak diabli.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Kwiecień 2020, 08:44
Masz rację, prawdziwy deszcz by się przydał, a nie opad mieszany (czy Boże broń- w postaci stałej) przy temp. 0-3 C (tak wszyscy narzekają na przymrozki, a takie wartości też są koszmarem, gdy ma być pochmurno i mokro zwłaszcza w sercu meteorologicznej wiosny, jak teraz albo jesieni). Dlatego zazdroszczę mieszkańcom północy kraju, bo u nich rozpada się w ciągu dnia, a u mnie ta strefa prawdopodobnie dotrze i będzie miała swoje epicentrum w godzinach wieczornych/nocnych- uważam, że to jest niesprawiedliwe. Najbardziej niezwykłe jest to, że w poniedziałek temp. ma wzrosnąć do ok. +20 C. Więc z obiecującego dnia zrobi się niezłe dziadostwo i czas do przespania.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 8 Kwiecień 2020, 11:31
Bartek617 napisał/a:
ak wszyscy narzekają na przymrozki, a takie wartości też są koszmarem, gdy ma być pochmurno i mokro zwłaszcza w sercu meteorologicznej wiosny, jak teraz albo jesieni
Przymrozki są dużo gorsze niż potrzebne opady przy lekkoplusowej temperaturze. W normalnych warunkach obie rzeczy był uważał za olbrzymie zło, ale w obecnych... każda forma opadu przy dodatniej, nawet lekko dodatniej temperaturze, będzie u mnie tylko zbawieniem.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum