Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 00:16
Jacob napisał/a:
Nie wiem, nie umialbym tego obliczyć (zacznijmy od tego, że wgl. Nie wiem jak)
W excelu jest taka funkcja jak współczynnik korelacji. Miesięczną łatwo policzyć - bierzesz dane poltemp usłonecznienia i temperatury. Dzienną już dużo żmudniej, ale te się da. Ale nie robiłem tego nigdy, znajomy robił.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 12:09
O tym miesiącu kiedyś miałem nawet dobre zdanie. Mało pseudociepła, dużo prawdziwe ciepła i fajnych nocy, a jedyny zimny okres był zarazem najpogodniejszym. Czyli jak Pan Bóg przykazał. Jednak wszystko psuje wiadoma rzecz... No, ale mimo wszystko nie mogę go aż tak hejtować, jak to robiłem kilka dni temu.
Taki sobie, choć nieporównywalnie lepszy od tego z 2010.
Termicznie i solarnie bardzo podobny jak rok, później, ale październik 2001 mimo, że też był suchawy to przy tym bardzo regularny, czego o tym niestety powiedzieć nie można . Choć 1 połowa i końcówka naprawdę dobre
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Wysłany: 15 Wrzesień 2020, 22:20
Mimo wszystko brak pseudociepła w najcieplejszym październiku współczesnych czasów (no u mnie niby 1967 cieplejszy, ale to trochę prehistoria) trzeba docenić. Tutaj okres nudnej lampy był tylko przy wyraźnym ochłodzeniu.
Moim zdaniem miał trochę wspólnego z październikiem 2014, aczkolwiek tutaj cieplejsza wersja okresu 8-22.10.2014 i do tego w sumie dłuższa (bo cała pierwsza połowa i do tego jeszcze końcówka)
Jeszcze u was to jakoś wyglądało (dałbym spokojnie N), ale u mnie suma opadów to dramat i mimo naprawdę fajnych przebłysków, to chyba nawet na N nie ma najmniejszych szans
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum