Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Subiektywne odczucia pogodowe poszczególnych miesięcy 2004 r
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Lipiec 2019, 22:07   Subiektywne odczucia pogodowe poszczególnych miesięcy 2004 r

Zdecydowanie najspokojniekszy rok tego wieku, o ile nie w ogóle. W sumie oceniam go negatywnie, choć brakuje mi tego spokoju zdecydowanie w ostatnich dwóch latach, ale w obie strony co za dużo to niezdrowo. Suma opadów w normie, bardzo fajnie wyrobiona (czyli regularne opady) prawie każdy miesiąc w normie opadowej z niewielkimi odchyleniami. To samo tyczy się anomalii, silną anomalie na minus miał styczeń, na plus zaś grudzień, reszta miesięcy miała dość skomne anomalie na +/-. Niestety spokój i regularne opady to nie tylko same zalety, ten rok w całości był dość ponury, a uslonecznienie dość sprawiedliwie wyrobione, czyli większość miesięcy poniżej normy...
na plus: kwiecień, wrzesień i październik
neutralne: styczeń, lipiec(choć wachalem się nad plusem, jednak pierwsza połowa mnie odpycha) i sierpień
na minus: luty, marzec, maj, czerwiec, listopad i grudzień (dokładnie te same miesiące co rok później, tylko tu negatywny był czerwiec, a tam lipiec, z resztą moim zdaniem oba roczniki dość podobne do siebie)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Lipiec 2019, 08:57   

Dla mnie całkiem spoko rok, zwłaszcza jego druga połowa. Po nieszczególnym styczniu, mroźnym, pozbawionym wyraźnych odwilży i słońca promieni, nadeszła bardzo fajna pierwsza dekada lutego, podczas której mogliśmy poczuć powiew przedwiośnia... Kto by pomyślał, że na kolejny trzeba będzie czekać ponad miesiąc? Niestety od 10.02 nadeszło duże załamanie pogody i przez prawie cały kolejny ruchomy miesiąc było non stop mroźno... Jedyny plus, że było chociaż trochę słońca, niby poniżej normy, ale i tak lepiej niż w takim marcu 2013 czy 2006.

Jednak, za przedłużające się śniegi i mrozy, przyszła nam nagroda w postaci... najcieplejszej drugiej dekady marca w XXI wieku! Dni 15-19.03 to istna poezja, tak piękny okres nie może zostać puszczony płazem i bardzo podwyższa ocenę tego relatywnie zimnego i ponurego marca. W ostatniej dekadzie nadeszło jednak bardzo brutalne załamanie pogody. Później nadszedł niezły kwiecień, słaba - zimna, deszczowa i często pochmurna pierwsza dekada to tylko złe miłego początki. Od 12.04 było cały czas pięknie, oprócz... dwóch weekendów. Potem niestety nadszedł maj, w którym znowu można było wspominać powstałą 13 lat wcześniej piosenkę Kory (*) .......

Ale to by było tyle negatywnego, jeśli chodzi o porę ciepłą 2004 - poza majem naprawdę ona mi się podobała. Czerwiec był wprawdzie chłodny, ale to zasługa nie tyle silnych chłodów jak w 2005, 2009 czy 2012, tylko... zupełnego braku gorąca (dla mnie gorąco to avg>20). Usłonecznienie umiarkowane, mniejsze niż rok później, ale naprawdę sensownie i sprawiedliwie wyrobione. Lipiec poza okresem 12-16.07 to mógłby się równać z 2013 :D Pierwsza dekada iście rześka, ale naprawdę słoneczna, trochę mi się z nią kojarzy dzisiejszy (15.07.2019) przepiękny dzień, albo inny niedawny dzień (4.07.2019). Od połowy miesiąca było już ciepło, ale bez męczącego upału, temperatury przeważnie wahały się w przedziale 24-28 stopni, czyli całkiem przyjemnie jak na najcieplejszy okres w roku, jakim jest druga połowa lipca. Pierwsze dwie dekady sierpnia to kontynuacja trendu z lipca - sporo słońca i temperatury przeważnie 25-28 stopni, okresami tylko chłodniej i cieplej, za to ostatnia dekada znowu słoneczna (poza dwoma weekendami jak w kwietniu iksde), ale już dużo chłodniejsza. Wrzesień to też przyjemna odmiana wczesnej jesieni, sporo słońca, temperatury w przyjemnym przedziale, mimo iście majowego rollercoasteru.... Niestety obraz września psuje paskudna ostatnia dekada, gdyby nie ona, to mógłby stać w mojej czołówce.

Październik z trudem wiąże koniec z końcem? Nie zawsze :mrgreen: . Październik w 2004 wyglądał naprawdę tak, jak tego oczekuje, początek przyjemnie ciepły i ładny, potem typowy zimny i lampowy wyż (z pierwszymi przymrozkami). Pamiętam, że dokładnie w trakcie tamtego wyżu poznałem określenie "złota polska jesień" i wbrew temu, co mówią niektórzy, mi się zawsze będzie ono kojarzyć z ZIMNYM i POGODNYM okresem w październiku - jak właśnie wtedy, czy 11 lat później pod koniec pierwszej dekady. Potem nadszedł jedyny gorszy okres od 15 do 21.10 - było dość ponuro i nie za ciepło, ale bez tragedii, nadal w miarę jesiennie. I kiedy wydawało się, że już nic nas nie zaskoczy, to nadeszła wspaniała ostatnia dekada - słoneczna, ale z umiarem, w miarę wietrzna i bardzo, bardzo ciepła, z dwukrotnym przekroczeniem 20ki :D

Listopad w pierwszej dekadzie to taka trochę kontynuacja października, ale o ostatnich dwóch dekadach to bym chciał zapomnieć - zimne, śnieżne i bardzo ponure. Natomiast grudzień w miarę mi się podobał, chociaż bywały lepsze... Ten miał w miarę wysokie temperatury i umiarkowane usłonecznienie i sporo darowanych dni - najlepszym z nich był pamiętny dla mnie 5.12.2004 :D . A także na przykład pierwszy dzień świąt.

Ocena roku lekko pozytywna - ze względu na dość słaby pierwszy kwartał (poza oczywiście wspaniałymi pierwszą dekadą lutego i drugą dekadą marca <3) i trzeci najgorszy maj w tym wieku, lepsza być niestety nie może. Ale druga połowa naprawdę fajna, chociaż gdzie jej tam do tej z 2013 roku....

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 10:05   

Widzę, że doceniasz spokój w pogodzie (z resztą ja w ostatnich dwóch latach również). Dla mnie tamten rok jednak zdecydowanie zbyt nudny i słabe ilości słońca. Z drugiej strony też nie lubię tyłu wariactw co w 2018, zdecydowanie wolę wariactwanw porze chłodnej :-D

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 10:10   

Co do tych "słabych" ilości słońca, to weź jednak poprawkę, na to co Ci mówiłem ;)

A nuda to w jakim sensie była?

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 10:31   

Prawie wszystkie miesiące były dość spokojne termicznie (również opadowo za to duży plus). Styczeń cały mroźny, z małym ociepleniem w II dekadzie. Luty ciekawszy, ale nie w takiej kolejności jakbym chciał. Ekstremalnie ciepły początek, dalej dość przeciętnie/chłodno, marzec też niezbyt spokojny, ale II kwartał to już oaza spokoju. Wyraźnie zimniej zrobiło się pod koniec I dekady kwietnia i w pamietnej III dekadzie maja, wszystkie 3 m-ce najniższe abs.tmax z obecnego wieku. Lipiec też nie poszalal, pierwsze dwie dekady b.zimne,w III przyszło pierwszy raz umiarkowane lato (co ciekawe w skali kraju pierwszy upał zanotowano dopiero 8 lipca :!: ), sierpień i wrzesień rysowaly się w tym samym schemacie bardzo/ciepłe pierwsze dwie dekady trzecia przeciętna/chłodna, ale i tak oba jedne z najspokojniekszych w XXI w. W sumie we wrześniu to ochlodzenie było znikome, patrząc na tśr, można powiedzieć, że go nie było, po prostu spadły średnie tmaxy, a tmin poszły do góry. Ostatni kwartał, trochę bardziej ruchliwy, ale i tak spokojny w porównaniu z innymi rocznikami.

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:09   

O dziwo, ostatnio jak popatrzyłem na niego, to w zasadzie moja opinia w ciągu ostatnich miesięcy się o nim... pogorszyła. Druga połowa poza lipcem poszła w dół i to mocno, pierwsza w miarę w górę, ale duża różnica tylko w lutym i w marcu

+ luty, marzec, kwiecień, czerwiec, lipiec
N styczeń, sierpień, wrzesień, październik
- maj, listopad, grudzień

Czyli ogólnie dobry rok, ale jak tak przemyślałem sprawę, to zdecydowanie ulubionym nie jest

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:11   

+: luty, marzec, kwiecień, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i październik
N: styczeń, listopad i grudzień
-: maj

Najlepszy rok wieku :!: Wspaniałe wynagrodzenie za poprzedni :-D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:21   

Ja jednak po ostatnich przemyśleniach wybrałem inne dwa najlepsze - na razie nie będę zdradzał które, niedługo je planuje opisać!

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:22   

A ja wiem które (chyba) haha :!:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:09   

Jak wspominałem to był dla mnie rok najbliżej moich marzeń ;-) . Szkoda, że od maja do lipca opadów było nie za wiele, ale jednak były niezwykle regularne :-) .
To piękne lato przywróciłoby mi wiarę w nasz klimat...

Odpowiedz do tematu