Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:16 Jakie miesiące w tym roku przyniosą ujemną anomalie?
Jak myślicie
Wg. mnie lipiec i wrzesień będą w tym roku zimne, osiągną identyczna anomalie co maj 2019, z kolei sierpnien będzie miał lekko ujemną podobnie jak np. sierpień 2014
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:18
Ja coraz bardziej widzę w tym gronie kwiecień. Gdy przyszło ocieplenie po 5.04, już myślałem, że NAO zaraz urośnie i wyż brytyjski będzie wspomnieniem, toteż już nawet nie rozważałem kwietnia jako chłodny. Ale jednak teraz widać niekończący się chłód. Myślę, że kwiecień do końca będzie w przewadze miesiącem chłodnym, ale miła niespodzianka czeka nas dopiero po 26.04. Anomalia na pewno nie spadnie poniżej -1K, ale poniżej 0 ma duże szanse zejść.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:22
kmroz napisał/a:
Ja coraz bardziej widzę w tym gronie kwiecień. Gdy przyszło ocieplenie po 5.04, już myślałem, że NAO zaraz urośnie i wyż brytyjski będzie wspomnieniem, toteż już nawet nie rozważałem kwietnia jako chłodny. Ale jednak teraz widać niekończący się chłód. Myślę, że kwiecień do końca będzie w przewadze miesiącem chłodnym, ale miła niespodzianka czeka nas dopiero po 26.04. Anomalia na pewno nie spadnie poniżej -1K, ale poniżej 0 ma duże szanse zejść.
Jak dla mnie szansę są nie duże i obawiałbym się właśnie, że jeszcze przed majówka przyjdzie pojedynczy/dwudniowy gorąc, ale na tą chwilę szansę są bardzo realne, bo na tą chwilę kwiecień ma anomalie +0,84K, a przez conajmniej kolejny tydzień będzie ona tylko spadać, ale jest wielkie prawdopodobieństwo, że na wschodzie będzie chłodny
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12359 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:22
Jacob napisał/a:
Po miesiącach już poznaje, kto zagłosował
Hah, wiadomo Przyznaję, że grudzień to moje myślenie życzeniowe, ale kwiecień z ujemną anomalią wydaje mi się coraz bardziej prawdopodobny. Jest duża szansa, że bieżący miesiąc w wielu miejscach Polski przyniesie rekordową ilość nocy z ujemnymi temperaturami (w Nowym Sączu było ich już 11, a w 2003 zaledwie o dwie więcej). Prognozy widzą wiele chłodów, i to w czasie najszybciej rosnącej średniej normalnej temperatury. Zimniej niż w 2017 roku RACZEJ nie będzie, ale przynajmniej symboliczne odchylenie od normy na minus jest już naprawdę prawdopodobne. Szkoda że w parze nie idzie dodatnie odchylenie sumy opadów...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:24
PiotrNS napisał/a:
Jacob napisał/a:
Po miesiącach już poznaje, kto zagłosował
Hah, wiadomo Przyznaję, że grudzień to moje myślenie życzeniowe, ale kwiecień z ujemną anomalią wydaje mi się coraz bardziej prawdopodobny. Jest duża szansa, że bieżący miesiąc w wielu miejscach Polski przyniesie rekordową ilość nocy z ujemnymi temperaturami (w Nowym Sączu było ich już 11, a w 2003 zaledwie o dwie więcej). Prognozy widzą wiele chłodów, i to w czasie najszybciej rosnącej średniej normalnej temperatury. Zimniej niż w 2017 roku RACZEJ nie będzie, ale przynajmniej symboliczne odchylenie od normy na minus jest już naprawdę prawdopodobne. Szkoda że w parze nie idzie dodatnie odchylenie sumy opadów...
Właśnie tegoroczny kwiecień przywołuje u mnie nawet tęsknotę za kwietniem 2017
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 12012 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 16:34
Zagłosowałem na wrzesień i październik.
Kwiecień jednak powinien się wybronić i powinien być w normie, a w niektórych regionach kraju lekko powyżej normy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum