Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Stopień tolerancji/pożądania danego czynnika pogodowego
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:00   Stopień tolerancji/pożądania danego czynnika pogodowego

Tolerancja, skala 1-4.

1 - pełna akceptacja
2 - raczej tolerancja (warunkowa)
3 - raczej brak akceptacji
4 - pełna nietolerancja

Zimne noce (wg. mojej definicji każda t. min. niższa od normy wieloletniej).

Styczeń - 3
Luty - 3
Marzec - 2
Kwiecień - 2
Maj - 3
Czerwiec - 4
Lipiec - 4
Sierpień - 4
Wrzesień - 3
Październik - 2
Listopad - 3
Grudzień - 3

A ja u Was to wygląda :?: ;-)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:02   

Styczeń - 2
Luty - 3
Marzec - 4
Kwiecień - 4
Maj - 3
Czerwiec - 2
Lipiec - 1
Sierpień - 1
Wrzesień - 3
Październik - 4
Listopad - 4
Grudzień - 2

Niemal zupełnie na odwrót niż u Ciebie :-P

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:08   

Ja najbardziej nie toleruje "zimnych" nocy w okresie październik-kwiecień, jeśli występują z "ciepłymi" dniami - bo to oznacza pseudociepło. Czyli nie chcę by marnowały ocieplenie.

W miesiącach letnich odwrotnie na to patrzę - zimne noce wręcz preferuje (oczywiście w przedziale 7-13 stopni, zimniej nie), ale jak występują z umiarkowanie ciepłymi dniami (23-28 stopni). Ale też nie jestem fanem amplitud >15 stopni.

Ogólnie poza latem to zimnych nocy chce jak najmniej, no ale najbardziej mnie wkurza, jak występuje taka z ciepłym dniem.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:18   

Właściwie to w miesiącach zimowych powinienem dać czwórki, ale jakoś mniej razi mnie t. min. -6 st. w styczniu niż t. min. 12 st. w lipcu :-P

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:19   

Mnie razi tmin -6, tmax +10 w styczniu, to dopiero jest ohyda.

A tmin -6 i tmax -2 może być.

Jak ma być tmax +10 w styczniu , to tylko przy tmin >=+5

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:24   

Mnie nie razi za to np. t. min. -1 st. i t. maks. 18 st. w marcu i pierwszej połowie kwietnia, pod warunkiem, że jest czysta lampa. W lecie natomiast t. min. musi być bezwzględnie wysoka np. 15-20, przy takich toleruję nawet pojedyncze, pochmurne i chłodne (<25 st.) dni.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 15:11   

Styczeń- 2 (nawet gdy ma padać)- zazwyczaj śniegu nie spada szczególnie dużo, a przybielony krajobraz (taki do ok. 5 cm) w sumie przyjmę z otwartymi rękoma, bo taki widok to norma w styczniu
Luty- 2 (przy opadowych nocach- 3)- tu już wolałbym, by opad śniegu był rzadki, a deszcz wiódł większy prym, idzie luty, podkuj buty to raczej powiedzienie przechodzące do lamusa- ostatnie lata pokazały, że poważniejsze mrozy przeważnie nadchodziły w 1 połowie miesiąca, natomiast już koło połowy miesiąca i w jego 2 części zdarzały się niekiedy namiastki wiosny z temp. 10/15 C w ciągu dnia ;-)
Marzec- 1- w marcu, jak w garcu, pogodzę się tu nawet z faktem wystąpienia opadu śniegu, zwłaszcza że po łagodnym lutym przeważnie nie ma co liczyć na wyraźny przełom w aspekcie temp. i opadów w postaci stałej)
Kwiecień- 2 (przy opadowych i zimnych nocach- 3/4)- połączenie chłodu z wilgocią to najgorsza mieszanka w kwietniu jak dla mnie, przymrozków samych w sobie też nie lubię za bardzo, chociaż zdaję sobie sprawę, że temp. rzędu -2/-3 C, to już nie takie ciągnące się zło, jak w okresie listopad-marzec, bo od poranka temp. rośnie jak na drożdżach (nawet w bardziej pochmurne dni)- kwiecień plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata- z tymże do zimy większą cegiełkę dokładają przymrozki nocne, bo śnieg (taki prawdziwy, nie chodzi o mżawkę czy krupę śnieżną) wbrew twierdzeniom to raczej powoli odchodzący rarytas, a lato to chyba według norm 1961-1990 (kiedy typowy dzień to były temp. w granicach 20-25 C), bo teraz w okresie letnim wręcz modlę się o scenariusze ledwo ponad +20 C; ten miesiąc jest przełomowy względem marca i taka jest ogólna opinia społeczna- o ile 20-30 cm białego puchu na ziemi w marcu jest czymś normalnym i ludzie nie zwracają większej uwagi, o tyle w kwietniu zauważają słaby, śladowy puszek, który w żadnym wypadku nie przyniesie pokrywy śnieżnej, a i tak są w szoku- jak widać wymagania odnośnie IV miesiąca pozostają wysokie i najlepiej by było, by ten miesiąc nie przynosił epizodów zimowych (a jak już to tylko niegroźne przymrozki) :-(
Maj- 2 (w wariancie opadowym 3)- tradycyjna Zimna Zośka powinna mieć miejsce w ciągu kilku dni, jednak nie powinna to być morowa codzienność (liczę tu na "20" i więcej "25"), temp. +2/+4 C w deszczowych nocach też nie powinny mieć miejsca
Czerwiec- 1- tu już się nie przejmuję, bo temp. <5 C to raczej skrajna rzadkość, a 5-10 C w nocy przyjmę z radością, w ogóle górne optimum to dla mnie 10-15 C ;-)
Lipiec- 1- to samo, nie ma co pisać, chłodne noce rządzą
Sierpień- 1- również, gdy w dzień praży słońce, to w nocy oczekuje się wytchnienia i rześkiej pogody
Wrzesień- 2- od września zależy mi na cieple (głównie w ciągu dnia- "25" niech powracają), jednak najchłodniejsze scenariusze pogodowe raczej nie widzą najgorszego (najwyżej pierwsze niegroźne przymrozki, rzędu -2 C maks., ale one występują przy bezchmurnym niebie)
Październik- 2 (w wariancie opadowym 3/4)- jak w kwietniu, by doszło do takiego scenariusza (chłód+wilgoć), to musiałby być straszliwy pech i takie epizody pogarszają moje opinie o miesiącu (nawet jeśli wcześniej będzie po 20-25 C, co w październiku jest zupełnie normalnie) :-(
Listopad- 1- tu w ogóle nie zależy mi na wysokich t.min.- jak marzec, może to być bardziej zimowy miesiąc i nie będę aż tak strasznie ubolewał, jak przy epizodach zimowych w kwietniu czy październiku; tak, dla mnie duet: zimowy i śnieżny listopad po łagodnym i bardzo ciepłym październiku będzie lepszy niż atlantycki listopad (albo ze zgniłym wyżem) po październiku z pierwszym śniegiem :-(
Grudzień- 2 (przy chłodniejszych nocach 3 (I połowa miesiąca), z wyjątkiem świąt Bożego Narodzenia, tutaj 1)- I połowę grudnia wolę z nawrotem ciepła (lub z kontynuacją, ale w ładniejszym wydaniu, +10 C z deszczem to dla mnie typowy listopad, wiem- średnie dobowe są wyższe, bo przy pochmurnych dniach są mniejsze dobowe amplitudy temp. i też od nocy więcej zależy), a chłodne noce są mi obojętne, byleby tylko zbytnio nie śnieżyło, dopiero na święta BN liczę na odmianę. :-(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 19 Kwiecień 2020, 20:31   

Loch (brak Słońca lub jego szczątkowe ilości a także usł. wyrabiane "groszami np. marzec 2019), skala 1-4

1 - warunkowa tolerancja (np. mroźny, statusowy miesiąc, podczas którego pseudosłońce za dnia oznacza często psychiczny mróz nocami)
2 - raczej tolerancja
3 - raczej nietolerancja
4 - całkowity brak akceptacji

Styczeń - 1
Luty - 3
Marzec - 4
Kwiecień - 4
Maj - 3
Czerwiec - 3
Lipiec - 1 (krótkotrwały, quasi tropik ala II dekada lipca 2018)
Sierpień - 3
Wrzesień - 3
Październik - 3
Listopad - 1
Grudzień - 1

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 19 Kwiecień 2020, 21:12   

Trochę inną skalę dam

1- pełna akceptacja
2- akceptacja warunkowa (Pod warunkiem że powyżej normy lub daje potrzebne opady)
3- raczej brak akceptacji (Za wyjątkiem okresów realnie deszczowych/burzowych, ewentualnie przy tragicznej suszy)

Styczeń 1
Luty 1
Marzec 1
Kwiecień 2
Maj 3
Czerwiec 3
Lipiec 3
Sierpień 3
Wrzesień 2
Październik 1
Listopad 1
Grudzień 1

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Kwiecień 2020, 14:55   

3. Pseudociepło

Najpierw zdefiniuje jak je rozumiem. Temperatura maksymalna powyżej normy, nudna, lampowa aura i duża amplituda (Zimą powyżej 10, marzec-kwiecień oraz pazdziednik-listopad powyżej 13, maj-wrzesień powyzej 15)

Stopnie
1- brak tolerancji
2- tolerancja w ograniczonej formie (bez ciagow)
3 - raczej tolerancja (ale bez wielkiego entuzjazmu) pod warunkiem braku generowania suszy + mile widziane cumulusy

Styczeń:1
Luty:1
Marzec:1
Kwiecień:2
Maj:3
Czerwiec:3
Lipiec:3
Sierpień:3
Wrzesień:2
Październik:1
Listopad:1
Grudzień:1