Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Kwiecień 2020, 22:30
Z punktu widzenia synoptycznego, sytuacja jak najbardziej jest podobna do 2009 roku. Posucha wcale się nie skończyła wraz z kwietniem 2009. W maju też się nie doczekaliśmy deszczy, przynajmniej takich ogólnokrajowych. Miejscami poprzechodziły burze, faktycznie gdzieniegdzie ostre, ale by zakończyło to pustynie kwietniową, to jak tak myślę - nie było mowy. Zresztą i później, nawet w czerwcu, nie było za wiele wielkoskalowych, tylko po prostu cała masa burz - jak mi się zdaje, gdzieś od około 20.05, a więc po PIĘĆDZIESIĘCIU dniach, zaczęły one występować na tyle masowo, że zażegnały susze z punktu widzenia ogólnokrajowego.
A to, że hydrologicznie jest tragicznie, to druga sprawa. Ale tragicznie pod tym względem, było też pod koniec lata 2012. Lata i ogólnie sezonu, który kojarzył mi się z wieloma powariowanymi rzeczami, ale na pewno ostatnią z nich byłaby susza...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Kwiecień 2020, 22:44
Wracając do tegorocznego kwietnia to dość dziwne jest też to, że doszczętnie szczędzi nam nawet pseudodeszczu, ubiegłoroczny kwiecień tj. ten do tej pory przyniósł jeden dzień z zanotowanym opadem i oprócz tego 6 dni z pseudoopadem, a ten 0😬😬😬
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Kwiecień 2020, 22:55
Jacob napisał/a:
za 27 IV to mogę ręczyć, bo go pamiętam
WOW. No to szok. A 14.04 to była zanikająca strefa opadów, która 13.04 u mnie przyniosła śnieg i nawet niewielką pokrywę. Ale myślałem, że bardziej na SW...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum