Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Luty 2020, 17:47
Cytat:
jedno z najbardziej luksusowych dostała nazwę- o ironio- osiedle Bażantów, z racji tego że na tym terenie znajdowały się wcześniej nieużytki, które upodobały sobie te ptaki. Teraz raczej nie mają tam czego szukać )
Słowo "bażant" za PRL-u znaczyło tyle samo co "bikiniarz", czyli charakterystycznie ubrany młodzian z zamożnej rodziny, np jakiegoś prywaciarza lub badylarza. Może stąd wzięła się nazwa "wypasionego" osiedla.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2020, 18:12
W moich stronach także jest dużo bażantów, nie dalej jak tydzień temu jeden przechadzał się po łące koło mojego domu Dziki także kręcą się po okolicy, tata niedawno prawie wjechał w takie stado. Osobiście tylko raz widziałem takiego dzika u siebie, bo na ogół żerują nocą, kiedy wszystkie koty są szare, ale mój pies który woli przebywać na dworze niż w domu, często szczeka nocami, pewnie wiele razy właśnie na dziki. Sarenek jest sporo, a raz widziałem jelenia i to bardzo blisko.
A co do ptaków drapieżnych, to 18 kwietnia 2014 roku wtargnęła do mnie pustułka. Zabiła sierpówkę (w tym czasie gnieździły się nieopodal i często do mnie przylatywały, teraz gdzieś się podziały), a potem rozsiadła się na furtce i nawet się zbytnio nie płoszyła, dałem radę podejść dosyć blisko, a nie zwracała na mnie uwagi. W październiku 2018 kilka razy widziałem duże drapieżne ptaki krążące wysoko, ale żaden z nich na moich oczach nie "pikował".
Co do bobrów, to są nad pobliską rzeką, w ubiegłym tygodniu napotkałem tam ich ślady
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 18 Luty 2020, 21:49
Wykonałem zdjęcie tego ptaka, po znalezieniu zwłok zapozował na chwilę do fotografii po czym udał się na wieczny spoczynek na nieużytki na przeciw nas. A co do nazwy osiedla, to dokładnej genezy nie znam, ale osiedle zaczęło budować się jakoś na początku tego wieku, więc nie sądzę że wzięło swoją nazwę od żargonu PRLowskiego, ch ociaż kto wie W każdym razie w logo osiedla figuruje sylwetka bażanta
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2020, 23:15
Moje osiedle/dzielnica nazywa się Falkowa i według jednej z teorii, ta nazwa wzięła się od często spotykanych tu niegdyś sokołów (falco) A ja widziałem sokoła tylko dwa razy w życiu, i to nie w środowisku naturalnym Mam nawet zdjęcie, jak jako 10-letni dzieciak trzymam takiego oswojonego sokoła na ręce; w pobliskim skansenie odbywał się festyn i jedną z atrakcji były te piękne ptaki
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Luty 2020, 23:38
U mnie w okresie wiosenno-letnim bardzo często widuje grzywacze, których gruchanie jest nieodłącznym aspektem tego okresu roku. Bażanty też dość często widuje a jeszcze częściej słyszę
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Maj 2020, 10:56
Skrzeczenie ptaków charakterystycznym elementem okresu letniego Chyba w miastach, bo u mnie nic takiego nie słyszałem, wraz z biegiem lata liczba śpiewających ptaków drastycznie maleje, tak, że w sierpniu już w zasadzie żadnego śpiewającego ptaka nie da się usłyszeć
Ale są za to ww przeze mnie grajki owadzie
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum