Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 21 Maj 2020, 18:35 Takie sobie zagadki
W tekście tej piosenki "tkwi" popełniany często w czasach PRL-u geograficzno-etniczny błąd. Jaki to błąd? Kluczowe do rozwiązania zagadki fragmenty tekstu wytłuszczam. Teraz nikt znający Tatry takiego błędu by nie popełnił.
Cytat:
To zaczęło się gdzieś nad granicą
Najpierw był jakiś żleb potem perć
I mniej więcej w Tatrzańskiej Łomnicy
Zakochany już byłem na śmierć.
Ona była rasową turystką
Przestrzegała konwencji, że ach..
A ja czując, że szczęście jest blisko
Zanuciłem jej po paru dniach:
Choć widzę Panią pierwszy raz
Czuję, że miłość złączy nas
Więc niech mi wolno będzie dziś
Z Panią kojarzyć każdą myśl.
Ona zrobiła spory wdech
A potem rzekła tłumiąc śmiech
I prosto w oczy patrząc mi
Ja z Panem? Pan doprawdy kpi
La, la, la, la, tak odrzekła mi.
W pierwszej chwili się chciałem obrazić
Lecz właściwie nie miałem powodu
Nie umiałem po prostu wyrazić
Mej miłości zbyt ładnie
A szkoda.
Potem jeszcze coś niecoś zwiedzałem
I wśród tych wszystkich spraw tam i tu
O dziewczynie tej już zapomniałem
Az raz kiedyś ujrzałem ją znów.
Choć wciąż była rasową turystką
Przestrzegała konwencji, że ach
Wszystko na nic, bo przy niej tuż blisko
Siedział facet i nucił jej tak:
Laska je dobra, prosim was
Laska je krasna, gdyż je w nas
Że mate ano takej seks
Je u mne pro was Jablonex.
Ona patrzyła w oczy mu
A potem niemal już bez tchu
Szepnęła tylko rękę daj
I poszli razem w czeski kraj.
La, la, la, la poszli w czeski kraj.
W pierwszej chwili się chciałem obrazić
Lecz właściwie nie miałem powodu
Nie umiałem po prostu wyrazić
Mej miłości tak ładnie
A Skoda, a Skoda, a Skoda
A szkoda.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Maj 2020, 18:52
Podpowiedź: Identyczny błąd trafił się w piosence śpiewanej przez Bogdana Łazukę.
Cytat:
Ja nie jestem Philip Clay,
ja nie jestem Doris Day,
ja nie jestem także Frank Sinatra.
Nie gram nigdy głównych ról,
nie mam krewnych w Liverpool,
za granicą bywam w czeskich Tatrach.
Chyba teraz to łatwizna.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2020, 03:24
To jasne jak Słońce: Tatry nie są górami w Czechach, ale w Słowacji.
Położenie Górnego Śląska temu dowodzi: województwo graniczy zarówno z Czechami i Słowacją, a Tatry obejmują Małopolskę, która znajduje się na wschód. A przecież Czechy leżą od Słowacji na zachód.
Wysłany: 25 Maj 2020, 08:50
I o to chodziło, Gdy istniało państwo Czechosłowacja, Polacy wszystko co było tam, lub stamtąd pochodziło nazywali "czeskimi" Tak samo jak na to, co było z ZSRR, nazywano "ruskimi" nawet gdy to pochodziło z Gruzji albo na przykład z Estonii...
Zadajesz teraz zagadkę, obojętnie czego dotyczącą.
Wysłany: 25 Maj 2020, 13:15
Łatwiejsze być nie moglo.
ATLAS
Kto mianował (w/ relacji Swetoniusza) swego konia senatorem rzymskim Proszę o imiona cesarza i jego konia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2020, 14:58
Cesarz Kaligula i koń Incitatus, pamiętam z lekcji historii
Który znany polski dziennikarz muzyczny był jednym z pomysłodawców i organizatorów pierwszego koncertu zespołu The Rolling Stones w Polsce, w 1967 roku?
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 25 Maj 2020, 18:08
Taką odpowiedź na pytanie daje internetowy portal Polskiego Radia:
Cytat:
Pomysł występu w Warszawie pochodził od samego z zespołu. Okazją był odwołany koncert w Moskwie. Naczelnej sile przewodniej międzynarodowego ruchu socjalistycznego nagle odwidziało się sprowadzanie do ZSRR brytyjskich chuliganów, z Beatlesami i Stonesami na czele. W ekipie Micka Jaggera narodził się więc pomysł występu w Warszawie. Polakom nie mieściło się wówczas głowie, że może nad Wisłą wystąpić najmodniejsza, skandalizująca grupa rockowa (zresztą już po słynnych ekscesach narkotykowych).
Jak przypomina dziennikarz Trójki, Piotr Metz, koncert odbył się jednak tylko dlatego, że zgodę na niego wyprosiły osobiście od Władysława Gomułki... jego wnuczki.
13 kwietnia 1967 roku, to dzień, który na zawsze pozostanie w pamięci wszystkich polskich miłośników rocka. To właśnie wtedy do Warszawy zawitali The Rolling Stones. Koncert nie doszedłby do skutku, gdyby nie Andrzej Olechowski i Wojciech Mann oraz wnuczki Władysława Gomułki. Zespół był supportowany przez Czerwono–Czarnych a honorarium w postaci dwóch wagonów wódki obrosło legendą, podobnie jak sam zespół.
Uznajesz?
Wysłany: 25 Maj 2020, 20:47
Które z państw Układu Warszawskiego jako pierwsze zostało włączone do NATO. I co ciekawe, to państwo nie zostało CZŁONKIEM NATO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum