Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Październik, który naprawdę miał szansę być bardzo ciepłym i słonecznym miesiącem. Jednak wszystko popsuły ostatnie dni miesiąca. W ciągu zaledwie 5 dni cyrkulacja się zmieniła z Powietrza Zwrotnikowego na Powietrze Arktyczne!
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2018, 16:28
no tego ciepła to też tak dużo nie było - głównie początek bardzo ciepły (do tego wietrzny i mokry) i przede wszystkim typowe babie lato na przełomie 2 i 3 dekady.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 18:33
Temu miesiącu przydałoby się takie motto: "Umiarkowanie przez skrajności nigdy nie ma prawa dobrze się skończyć." To mógłby być faktycznie bardzo ciepły miesiąc, ale końcówka wszystko zniszczyła.
Zgadzam się z uwagą Krzysztofa. 1 dekada to wysokie średnie dobowe wyśrubowane przez ciepłe noce, ale w ciągu dnia było tak sobie, dużo też padało i wiało. Nie żeby mi to jakoś szczególnie przeszkadzało, bo strasznie zimno nie było. 2 dekadę nazwałbym pt. "co się dzieje, wymiękasz?". Nie jestem w stanie cieszyć się z pogodnego okresu, gdy przeważają pochmurne dni- tutaj babie lato mogło się wynieść na Ukrainę czy Niemcy, a u nas lać, ile wlezie. Bo wiadomo jak się to skończyło. 3 dekada całkowicie pogrzebała ten miesiąc, bo deszcz wrócił, ale też ze śniegiem (grubość warstwy typowa, jak w ostatnie sezony zimowe, ale na Boga to jeszcze konto października!!!). O ile w pierwsze 2 dekady pogoda była październikowa, o tyle 3 to nic innego jak patologia (przez okres 26-31.10).
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 18:45
Ja mimo wszystko uważam, że był to jeden z lepszych październików w tym wieku. Nie miał tak długich suchych okresów jak październiki 2001 i 2006, aczkolwiek w innych aspektach był od nich gorszy. Moim zdaniem dzień "Basenu Narodowego" był kluczowy dla tego miesiąca - bez niego by suma opadów była zbyt przeciętna, by coś go wyróżniało. A tak to był jedyny październik zdecydowanie mokry i w przewadze ciepły.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 21:57
Pod Olkuszem ładne było "nitro" w dniach 18-22.10 (regularne tmaks. na poziomie +20 C i więcej). , ale koniec równie dramatyczny (zresztą mogło zawsze gorzej się skończyć w sumie...). Lepiej też wygląda w kwestii sumy opadów niż na stacji od Krk.
Wysłany: 16 Lipiec 2021, 14:19
A ten w wersji szczecińskiej mnie trochę rozczarował... tylko 4-6.10 świetne, ale i tak jak na początek miesiąca to bez szału. Zbyt dużo drastycznych dni Chyba u mnie był lepszy
Wysłany: 15 Październik 2021, 15:38
Uświadomiłem sobie jak w zachodniej części Krakowa i na zachód od miasta wtedy końcówka miesiąca nawet "fajnie" przebiegła (linią graniczną pewnie była droga krajowa 7/E77: od północnej strony na Warszawę i Kielce, a od południowej Zakopianka), a jak "parszywie" we wschodniej części miasta i na wschód (doliczając mikroklimat ojcowski): głównie skupiłem się, na miejscowościach położonych na zachód i północ ode mnie (bo tak też ja mieszkam od Krk), ograniczając się tylko do woj. małopolskiego.
zachód (myślę, że mogę tutaj dodać stację Kraków-Balice oraz wieś Olewin- na wschód od Olkusza: po drugiej stronie drogi wojewódzkiej 783):
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2012-10-31&rodzaj=st&imgwid=250190440&dni=31&ord=asc (miasto Oświęcim: aż mnie ciekawi, gdzie tam mieści się stacja pomiarów, podejrzewam, że jak to bywa w przypadku większości nieoficjalnych posterunków, które reprezentują mniejsze miejscowości, gdzieś w środku miasta; nie wiem czemu, ale chciałbym nawet mieszkać w tych stronach w ramach alternatywy dla Krakowa mimo że to tam znajdował się jeden z najsłynniejszych obozów koncentracyjnych)
Dla wsi Trzyciąż (znajdującej się mniej więcej w połowie drogi między miastami Skała i Wolbrom) niestety brakuje danych opadowych z tego miesiąca, ale ta stacja na ogół nie widziała dużych ilości śniegu, jak patrzyłem (przynajmniej w latach 2011-2014, gdy były dostępne dane dotyczące pokrywy śnieżnej), biorąc pod uwagę jej wysokość n. p. m. (ok. 400 m. n. p. m).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 15 Październik 2021, 15:46
kmroz napisał/a:
A ten w wersji szczecińskiej mnie trochę rozczarował... tylko 4-6.10 świetne, ale i tak jak na początek miesiąca to bez szału. Zbyt dużo drastycznych dni Chyba u mnie był lepszy
W Szczecinie chociaż koniec był jak na te czasy "cudowny" (cały czas dodatnia średnia dobowa).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum