Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Szczerze, to niby go wcześniej widziałem, ale teraz mnie wbiło. Czerwiec w słynnym roku wcale taki zimny nie był, termiczny rozkład niemalże do złudzenia przypominał ten z czerwca 2014:
Nie wygląda też na specjalnie lochowy, nie był też na pewno tak wilgotny, jak na Piachach.
Trzy razy musiałem sprawdzić, czy na pewno na dobry czerwiec patrzę XD Ale, no mimo wszystko, początek i druga połowa to lato nie było i chłodek jak na ten miesiąc, więc zasłużenie tu trafia.
Czerwiec 1982 - Ten na pierwszy rzut oka wygląda na dużo zimniejszy od 1980 xD Był też całkiem mokry, co w tamtym tragicznie suchym roku było jak złoto.
Powiedzmy sobie szczerze, od 7.06 to nawet jak na maj tak nie za ciepło było. A mówimy o czerwcu... Lata na żadnym etapie to już nawet potem nie udawało. Poczatek jednak musiał srogo zbić anomalię, bo był naprawdę ekstremalny.
Czerwiec 1984 - Tego delikwenta nie trzeba nikomu przedstawiać. Zimny, brzydki i deszczowy, chociaż sumarycznie to on za mokry i tak nie był. Taki kwiecień w czerwcu. Miał dwa wyraźne powiewy letniej aury (ale i tak bez szału, zwykłe letnie ciepło), a reszta to naprawdę
Czerwiec 1985 - Ten to już sam nie wiem, jak tak patrzę na pierwszy rzut oka, to miał w sobie sporo letniej aury. Jednak drugiej dekadzie odwaliło do tego stopnia, że sumarycznie był to chyba najzimniejszy czerwiec ostatnich 50 lat...
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Czerwiec 2020, 12:34
Jak już być może kiedyś godołem, ta piosenka jest moim skojarzeniem z nieletnią, kwietniową wręcz aurą w czerwcu. Jej oryginał to oczywiście ekstremalny epizod z czerwca 2005, ale zdarza się nierzadko.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Czerwiec 2020, 13:05
Czerwiec 1985 - dno miesięcy letnich lat 80-tych (razem z lipcem '80). Po małym ociepleniu, od 8 czerwca do końca miesiąca temperatura przekroczyła 20 stopni już tylko... 5 razy. To jeszcze nic, 4 razy nie było nawet +15. 18 czerwca średnia temperatura dobowa nie dobiła nawet do 10 stopni, przy czym niemal codziennie padało. Pod względem solarnym znośne były 10, 12, 14, 22 i 28 czerwca; słońce nie poszło jednak w parze z temperaturą, która letnia nie była. Większość dni była całkowicie pochmurna albo przyniosła minimalne, dość żałosne jak na czerwiec dawki promieni słonecznych. Taki wrzesień 1996 w wersji okolic przesilenia letniego. Średnia temperatura wynosząca 14,0 stopnia była bliska rekordowi chłodu czerwca w Nowym Sączu.
Zły i zimny był także czerwiec 1984, ale wtedy przynajmniej temperatura trochę częściej przekraczała 20 stopni, a i słońca było choć trochę więcej. Nie podobały mi się też czerwce 1988 (trochę lepszy) i 1989 z prawie całościową zgnilizną i - nawet patrząc na te dane z dystansem - ekstremalnie niskim usłonecznieniem. Niezły (a na pewno bardziej udany niż w większości regionów) był za to czerwiec 1987, no i 1982 nie przyniósł aż takiej padaki po upalnym początku jak w Legionowie.
A czerwiec 1980 i jego ulewy i burze, to ewenement, choć niestety kiepski. Ten miesiąc miał tylko kilka dobrych dni, ale przynajmniej pod względem muzycznym był przyjemny :
Fascynuje mnie nawałnica z 15 czerwca 1980 w centralnej Polsce (głównie w Łodzi i Toruniu). Te sumy opadów są chore, w obu miastach rekordowe. Co się wtedy musiało dziać to ja nie wiem.
Ten z 1988 był w ogóle zdecydowanie letni. Miał dwa kilkudniowe epizody z tavg około 15 stopni, no i jeszcze ten początek. Szczerze patrzę na niego i oczom nie wierzę, że był ogólnokrajowo poniżej normy.
Ten z 1989 miał w moim regionie bardzo dużo dni z tavg na poziomie 16-18 stopni, czyli nomen omen (przed)letnim (ew. wczesnoletnim). Był bardzo pochmurny i - całe szczęście - zdecydowanie wilgotny (co w latach suszy było nie do przecenienia). Ale jednak wolałem skupiać się tylko na kwestiach termicznych tym razem, a pod tym względem, nie było dłuższego okresu, który by lata nie przypominał.
Podobnie jak jego poprzednik, zdecydowanie najzimniejszy był na południu:
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Czerwiec 2020, 13:21
Czerwiec 1989 jest u mnie antyrekordzistą jeśli chodzi o ilość przekroczeń 25 stopni, co zdarzyło się tylko dwa razy (tyle co w maju 2020). Ponad 20 stopni notowano 16 razy, co również plasuje ten czerwiec wśród najsłabszych (choć 1985 nic nie przebije), a najwyższa zanotowana temperatura wyniosła 26,4 stopnia (czerwiec 1958 miał 26,0). Kilka razy temperatury krążyły dookoła 15 stopni, niestety bardzo słabo
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Czerwiec 2020, 13:24
No u Ciebie zupełnie inny miesiąc. U mnie to i 1985 wyglądał przyzwoicie, jak być może widziałeś. Najgorszy w latach 80-tych był czerwiec 1984 w moim regionie:
Wysłany: 2 Czerwiec 2020, 13:28
Właśnie ten czerwiec 1982 to aż przeraża. To co trwało w pogodzie po 6 czerwca, to coś na co kręciłbym głową nawet w maju. Przekroczenia 20 stopni tylko bardzo słabe, a niektóre noce to kpina... W tym czerwcu nie było ani jednego dnia z temperaturą 23-27 stopni, zero letniego umiarkowania, a to już podstawa na jeden z najgorszych letnich miesięcy.
Nawet te opady nie są jakoś bardzo satysfakcjonujące jak na takie warunki; widzę tu wiele bezproduktywnego, suchego lub pseudodeszczowego chłodnego lochu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum