Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 19 Październik 2019, 18:01 Czy zdjęcia robione w HDR są lepsze?
Co sądzicie o sposobie fotografowania w technice HDR - czy dzięki tej technice zdjęcia są piękniejsze
Głównym zadaniem HDR jest rozjaśnienie ciemnych obszarów oraz ściemnienie jasnych obszarów, żeby dane zdjęcie nie było zbyt prześwietlone/niedoświetlone.
Więcej o tej technice można przeczytać na Wikipedii - oto cytat:
Cytat:
High dynamic range imaging – technika w fotografii polegająca na wykonaniu kilku ekspozycji tego samego kadru, z których część jest niedoświetlona, a część prześwietlona. Pozwala ona otrzymać obraz sceny charakteryzującej się dużą rozpiętością tonalną.
Używając tej techniki najczęściej wykonuje się trzy do pięciu fotografii (czasami więcej – w zależności od rozpiętości tonalnej kadru oraz dynamiki aparatu) z poprawnie naświetlonymi cieniami, elementami pośrednimi oraz światłami, z różnicą np. 2 EV (jednak może to być 1 EV albo nawet 3 EV), a następnie łączy się obrazy w jeden plik graficzny. Tak złożony obraz HDR poddawany jest mapowaniu luminancji, dzięki czemu kompresji ulega globalny kontrast zdjęcia, ale zachowane są lokalne zmiany w jasności.
Pierwszy raz technika ta została użyta w roku 1857 przez Gustawa Le Gray, próbującego oddać na jednej fotografii zarówno morze, jak i niebo, choć przekraczało to możliwości techniczne ówczesnych aparatów i filmów. Le Gray rozwiązał problem, wykonując dwie oddzielne fotografie z różnym czasem naświetlania, a następnie wykorzystał różne fragmenty negatywów do otrzymania pozytywu[1].
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2019, 20:58
Osobiście podoba mi się HDR i często z niego korzystam, aczkolwiek widzę pewne jego wady. Cenię sobie to rozwiązanie właśnie za lepsze rozdysponowanie jasności i zapobiegnięcie niedoświetleniom i prześwietleniom. Robiąc zdjęcie na zwykłych ustawieniach, często nie udaje się wiernie oddać koloru nieba, które nie jest błękitne lecz białe jak na Twojej fotografii (przynajmniej tak mi się wydaje, a mam lekki daltonizm . Inną zaletą, która potrafi jednak być również wadą, jest wleosze oddanie kolorów, które dzięki temu rozwiązaniu wydają się bardziej "żywe". A dlaczego może to być wada? Otóż zdarza się, że takie kolory są wręcz zbyt "żywe". Czasami okazują się trochę nienaturalne, "cukierkowe" jak te pokazywane w reklamach najbardziej wypasionych telewizorów. Oddanie realiów otoczenia staje się wtedy trudniejsze. Z podobną sytuacją mamy do czynienia wieczorem. Wtedy w ogóle nie stosuję HDR (od jakiegoś czasu zaprzestałem), gdyż o tej porze dnia skorzystanie z tej opcji wiąże się z nienaturalnym rozjaśnieniem scenerii - tak nieba jak i ziemi. Przez to zdjęcie wykonane już sporo po zachodzie słońca, niemal o zmroku, wygląda jak zrobione wczesnym wieczorem i tym samym fałszuje całokształt. Z tego powodu preferuję HDR w pełni dnia. Jest dobrą rzeczą, ale czasami lepiej zaplanować kiedy lepsza będzie rezygnacja z tego, jak się okazuje, XIX-wiecznego wynalazku
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16303 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2020, 09:10
Jak teraz spojrzałem na załączone zdjęcia, to jestem skłonny stwierdzić, że technika HDR ma na nie faktycznie dobry i upiększający wpływ. Ale sam raczej nie korzystam z tego trybu. W ogóle jak mogę, to wolę nie korzystać specjalnie z jakichkolwiek filtrów, w zależności od tego czy fotografuję krajobrazy, czy czasem robię sobie autoportrety. No ale i tak jestem amatorem (moje obrazki są przeważnie przeciętnej jakości), więc no... nie szata zdobi cesarza. Można mieć wypasiony telefon (myślę, że Samsung Galaxy S7 jest chociaż "dobry") albo aparat, a nie umieć za bardzo z niego korzystać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum