Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 14:40 Marzec 2012
Marzec, który przyniósł już pierwsze prawdziwe epizody wiosenne. Na początku miesiąca było jeszcze chłodno, ale duża ilość Słońca nam to zrekompensowała. A potem było już tylko lepiej, nawet ponad 20 stopni - a to są wartości raczej typowe na majówkę, a nie na marzec.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 18:52
Moją stację pogody mam od marca 2014 I z niej wykresy umieszczam dodatkowo w najnowszych podsumowaniach, właśnie od 2014 roku.
Dane w Excelach wpisuję od 2005 roku i w nich umieszczam dane z oficjalnych stacji (najczęściej z metara), tylko odpowiednio je modyfikuję - najczęściej dodaję jeden stopień (biorąc pod uwagę to, że w Gliwicach jest cieplej niż na stacji w Pyrzowicach).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2020, 16:52
Szczerze to ja też zmieniam zdanie na temat tego miesiąca. Przecież to jest taki marcowy kwiecień 2020. Może w pewnych godzinach (za dnia) pogoda była ładna, ale w ogólnym rozrachunku jednak ten miesiąc nie wniósł wiele dobrego. Docenić mogę 18 marca, kiedy temperatura przekroczyła 20 stopni, a nie było przymrozku, ale 17 marca z chorą 24-stopniową amplitudą (swoją drogą wybitnie kiepski dzień, ugryzł mnie wtedy nieznany pies na boisku i potem musiałem jeździć na zastrzyki, a pół dnia spędziłem w szpitalu) już nie. To, co dopuszczam zimą (ciepły dzień z mrozem w nocy), wiosną już mnie odrzuca. Potrzebowałem kwietnia 2020, aby się o tym przekonać.
A I dekada marca 2012 to w ogóle dno. Prawie całodobowe mrozy, temperatury sięgające -10 stopni i brak śniegu to wybitne paskudstwo.
16 dni z rzędu bez opadów wiosną, to koszmarek. Koszmarek dlatego, że może z niego wyniknąć koszmar.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum