Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Po wspaniałym lutym nadszedł równie udany marzec, o co szczerze mówiąc byłem spokojny już od jego początku. U jego kresu już nie byłem o nic spokojny, całkowicie wyschnięte pole 31.03 jest tylko i wyłącznie powodem do niepokoju....
Ale zacznijmy od początku.
Z racji iż chcę tutaj jak najwięcej pokazać, mój odcinek będzie zawierał trzy części - jak się nietrudno domyśleć każdy po dekadzie.
Marzec stulecia zaczęliśmy bardzo przeciętnym dniem. Temperatura na poziomie +5 stopni, duże zachmurzenie. Wspominając dzień dokładnie sprzed roku można było się bardzo ucieszyć, ale już np dwa lata wcześniej trzeci miesiąc roku witaliśmy o wiele przyjemniej.
Wieczorem niebo się rozpogodziło, a temperatura zaczęła mocno lecieć w dół. I to bardzo mocno.
Drugi dzień marca - sobota - był niestety bardzo zimny. Po lodowatej nocy temperatury w ciągu dnia z biedą dobiła do +2 stopni. Na szczęście było nieco ładniej.
Wieczorem niestety dużo gorzej niż dzień wcześniej.... Ale to już ostatni taki przypadek w sezonie
W niedzielę 3.03 w końcu było czuć w powietrzu zmianę. Niebo się porządnie zachmurzyło, zaczął wiać wiatr, a więc zbliżał się upragniony front ciepły, niosący za sobą pierwszy prawdziwie wiosenny epizod.
O poranku niebo było pogodne, ale szybko przyszło całkowite zachmurzenie
Wieczorem 3.03 zaczął padać upragniony potrzebny deszcz, a temperatura zamiast spadać, to rosła
No i w końcu nadszedł.... Jeden z najbardziej niezwykłych dni mojego życia w pogodzie. Poniedziałek 4.03 zapamiętam na długo. Po ponurej nocy, około 9:00 rano niebo zaczęło się rozpogadzać, a temperatura poszybowała w górę osiągając zawrotne 16 stopni!
Niebo zaczęło się chmurzyć po godzinie 15:00, a po zachodzie słońca lokalnie w okolicy pojawił się znowu słaby deszcz, tym razem związany już z frontem chłodnym. Jednak temperatura ani myślała spadać, do północy była wciąż dwucyfrowa!!
W nocy z 4 na 5 marca po przejściu frontu chłodnego zaczął wiać silny wiatr. Temperatura poleciała w dół. Wtorek 5.03 przynosił sporo przejaśnień i rozpogodzeń, ale w akompaniamencie zachmurzenia. Niestety z powodu wiatru było momentami chłodno.
Kolejny dzień, środa 6.03 był nieco chłodniejszy. Z drugiej strony wiatr zanikł.
Zaczął się totalną ciemnicą, ale w ciągu dnia pojawiły się upragnione rozpogodzenia i popołudnie było przecudne.
W czwartek 7.03 powróciła prawdziwa wiosna, z temperaturą osiągającą 14 stopni.
Było zachmurzenie umiarkowane, ale ogółem przyjemny dzień. Dalej odpoczywaliśmy od wiatru, który w kolejnych dniach się porządnie rozhulał.
Wieczór znowu był bardzo ciepły
Dzień kobiet, 8.03 zaczął się bezchmurnym niebem.
Po froncie chłodnym, który przeszedł w nocy nie było już śladu. Z tą różnicą, że zaczęło napływać powietrze polarnomorskie "chłodne" - na temperaturę nie wpłynęło, tego dnia zanotowaliśmy 13 stopni, ale w ciągu dnia rozbudowały się liczne Cumulusy.
Do tego po południu nasilił się wiatr, który już do końca tygodnia nie odpuszczał.
Kolejny dzień, sobota 9.03, przyniósł już poważną zmianę pogody.
Rano wprawdzie słonko pięknie przygrzało, a temperatura wzrosła do 12 stopni, po południu jednak przyszły pierwsze wiosenne burze z ulewnym deszczem, a nawet gradem!
Pobliska stacja zanotowała aż 10mm deszczu, jak się później okaże, ten opad był naprawdę na wagę złota.
Po przejściu burz temperatura dość mocno spadła........
Dzień później, w niedzielę 10.03, temperatura już nie przekroczła 10 stopni. Na niebie było sporo chmur tylko Cu i Sc, ale słońca też nie brakowało
Z tyłu głowy wisiała już groźna zapowiedź wietrznego epizodu na noc z 10 na 11 marca, który jednak u mnie na szczęście zakończył się na niczym....
No nie do końca niczym, pojawiło się coś ciekawego tamtej nocy jednak... Ale to już w kolejnej części
Ostatnio zmieniony przez kmroz 23 Lipiec 2019, 12:20, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 19:36
Ładne zdjęcia, szkoda że u mnie ten marzec nie udał się tak jak w Twojej okolicy W ogóle podsumowanie bardzo dobre, miło się czyta. Czekam na kolejne części, swoją drogą to swoje podsumowanie kwietnia 2018 chyba też podzielę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 21:00
PiotrNS napisał/a:
Czekam na kolejne części
Gdyby nie spore trudności w skutecznym wstawianiu zdjęć, to by już pewnie były, a tak to się nie chceeee
Ale postaram się zmoblizować jutro.
PiotrNS napisał/a:
szkoda że u mnie ten marzec nie udał się tak jak w Twojej okolicy
Jako całość to chyba jednak bardziej udał się w Twoim regionie. Ale u mnie nie było takich poważnych epizodów wietrznych.
Oczywiście czekam cierpliwie na Twoje podsumowanie kwietnia 2018 (zwłaszcza, że je tak fajnie zapowiedziałeś). Ja pamiętam, że od 10.04 przez kilka tygodni sprawdzałem modele tylko sporadycznie, takiej stabilności jak wtedy, jednocześnie w wersji wybitnie przyjemnej, to chyba nigdy nie doświadczyłem, może tylko wrzesień 2006 (ale wtedy to dzieckiem małym byłem, więc i tak bym nie sprawdzał modeli)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 27 Lipiec 2019, 13:00
No właśnie szkoda, że fora dyskusyjne z modyfikacją Przema mają utrudnione wrzucanie zdjęć na serwer. Można zdjęcia wrzucać tylko pojedynczo do forumowego albumu.
Ale nic na to nie poradzę. No chyba, że w przyszłości uaktualnię forum do phpBB w wersji 3. Albo zainstaluję kiedyś jakiś zewnętrzny osobny album.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum