Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Lipiec 2020, 17:11
To prawda, z tego co słyszałem, to model CFS jest bardzo stabilny w kwestii długoterminowych prognoz i "termiczny dołek" ma miejsce u niego gdzieś od maja do września. Mam jednak nadzieję na niespodziankę w stylu jesieni 2013 (jak ma się tak chłodno zacząć). Jeśli mamy trzymać się tej korelacji, to prawdopodobnie nie będzie tak źle za 2 miesiące- chociaż 1 letni epizod pewnie się pojawi (oby w 1 połowie miesiąca). Przecież najbliższe dni sprawią, że anomalia term. będzie co najmniej neutralna/w punkcie wyjścia. Jak patrzę wstępnie na pojedyncze dni- np. przyszły wtorek: tmaks. +32 C, tmin. +18 C, to średnia zrobi się nieziemska, zważywszy na to, że jeszcze dzień przeważa nad nocą (anomalia dobowa na pewno przekroczy 5 C, a kto wie czy nie dojdzie do 10 C). Także właściwe lato jeszcze się długo całkowicie nie skończy.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 24 Lipiec 2020, 17:53
Wszystko wskazuje na to, że tegoroczny lipiec celuje w normę jak tylko może xD Przyznam, że mój model poległ, ale tu się zgadzam z FKP- co się odwlecze to nie uciecze, lipiec z piekieł nas dopadnie i może być na prawdę ostry
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Lipiec 2020, 20:17
No gdyby lipiec się kończył 29go, to bym serio drżał o jego znak, ale jednak ostatnie 2 dni jak patrzę jednak tym razem nie dopuszczą do tego - wyjdzie raczej podobnie jak w sierpniu i listopadzie 2016, gdzie jednak minimalnie zabraknie
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum