Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Lipiec 2020, 20:50
Widząc Wasze chłodne końcówki sierpnia jestem trochę zaniepokojony. I że szykuje się jakaś nawałnica w połowie miesiąca jak 12 l. temu, to też nie odczuwam szczególnej radości. Na szczęście w przeciętnym wrześniu pojawia się chociaż kilka dni na pograniczu ciepła/gorąca (wiadomo +30 C to znaczna przesada (jak zresztą w wakacje, no chyba że jest bardzo słonecznie i punkt rosy wynosi koło +10 C), ale no z 20-26 C mogłoby być regularnie chociaż w 1 połowie) i końcówka sierpnia nie musi być ostatnim decydującym etapem w tym zakresie, o czym świadczy chociażby przykład sprzed 14 l. (tutaj wręcz w całym miesiącu było ciężko o dni z tmaks. poniżej 20 C- wprawdzie pojawiały się, ale nieliczne)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Lipiec 2020, 21:04
No w sumie tak, Fanie (chciałbym się zwrócić do Ciebie po imieniu, ale nie było mi dane poznać) końcówkę masz ciepłą, jeśli nie bardzo ciepłą, ale bardziej zaskoczyłeś mnie tmin. niż tmaks. Temp. w ciągu dnia widzę praktycznie takie same w osobistych marzeniach (wiem, marzenia to nie to samo, co realistyczna wizja- z obawy przed brakiem profesjonalizmu i obiektywizmu wolałbym nie zamieszczać swoich szczegółowych przypuszczeń), a noce z uwagi na to, że lubię większe różnice dobowe na termometrach, to trochę chłodniejsze (ale wokół +10 C).
Jurek/Grzesiu (???)- Też nie wiem jak ma jorguś na imię, takie są moje podejrzenia- przedstawia bardzo sympatyczny przedział, tylko martwi mnie tendencja spadkowa w 3 ostatnie dni i ten wpis "pożegnanie lata" mam nadzieję, że określenie dotyczy jego formalnego, meteorologicznego czasu trwania.
Kuba i Krzysztof dają w ogólnie chłód w ciągu dnia (po bardzo ciepłej 2 dekadzie), ale nie wiem może na wrzesień widzą cieplejsze opcje.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Lipiec 2020, 00:02
Bartek617, ani Jurek, ani Grzesiu, Jerzy to moje drugie imie po śp. dziadku 😁 A "pierwsze" imie przemycę może kiedyś w jakimś nawiązaniu do pogody 😛 A co do mojej wizji, to tak- mówiąc o pożegnaniu lata mialem na myśli te meteorologiczne, I dekada września wciąż będzie zdecydowanie letnia, w II Pentadzie przewiduję wręcz gorąco
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum