Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Lipiec 2020, 09:47
No nieciekawy ten grudzień u Ciebie, podobnie jak brocha i sierpień, czy czerwiec. Ale co do grudnia, to sorry, ale wg mnie każdy ciepły grudzień wypada nienajlepiej w NS.
W ogóle w Limanowej z tego co wiem, to do 21.12 leżał normalnie śnieg
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2020, 09:52
Kmroz, grudnie 2015, 2017 i 2019 były jednak wyraźnie cieplejsze i miały więcej "rasowego" ciepła - zwłaszcza 2017 i 2019, bo co do 2015, to sam trochę obniżyłem jego notowania, wcześniej przyjmowałem go trochę zbyt bezkrytycznie, choć wciąż go lubię. Ciepłe grudnie mogą wyglądać dużo lepiej nawet tu. Grudzień 2013 w dużej części przypominał tegoroczny styczeń, zaś III dekada to w znacznej części wichura, która złamała mi świerk w wigilijną noc.
A Limanowa to już trochę inna bajka, takie sytuacje zdarzają się często i to niekoniecznie w tę stronę, bywa też odwrotnie.
PS. Widziałeś mój opis 2017 roku?
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Grudzień 2017 zgoda - był u was lepszy. I to dużo. Więcej opadów, więcej prawdziwych, niżowych ociepleń. No i miewał białą magię <3
Grudzień 2019 słaby, lepszy od grudnia 2015 na pewno i może trochę od grudnia 2013, ale w nim jedyną atrakcją był epizod śnieżny w pierwszej dekadzie (i tak malutko śniegu), słynny już 20.12, no i cudne deszcze 23-24.12.
PS Zaraz odpowiem, już wczoraj miałem, ale mi się przysneło :lol
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2020, 10:20
W 2015 roku jeszcze 26 grudnia był niezwykły. Tych 15 stopni w pełnej, grzejącej lampie bez przymrozku (TMin 3 stopnie to niemal zawsze zdarza się nawet w maju) to nie zapomnę chyba nigdy, podobnie jak 20 grudnia 2019. W ubiegłorocznym grudniu bardzo wsławił się też 21-szy, kiedy to rano siadłem sobie przy oknie, aby wprawić się w świąteczny okres słuchając świątecznych piosenek podczas podziwiania wschodu słońca, a na zewnątrz było 11 stopni 18 grudnia to też mega zjawisko, pod względem TMax było nawet cieplej niż dwa dni później
A grudzień 2017 wywołuje we mnie lekkie poczucie wstydu, kiedy przypomnę sobie jak pod wpływem meteomodelowych dyskusji (wiadomo kogo) wypisywałem bzdury, że tylko okres świąteczno-noworoczny był wtedy dobry Nie gniewaj się grudniu 2017.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Lipiec 2020, 10:21
PiotrNS napisał/a:
W 2015 roku jeszcze 26 grudnia był niezwykły. Tych 15 stopni w pełnej, grzejącej lampie bez przymrozku (TMin 3 stopnie to niemal zawsze zdarza się nawet w maju) to nie zapomnę chyba nigdy, podobnie jak 20 grudnia 2019. W ubiegłorocznym grudniu bardzo wsławił się też 21-szy, kiedy to rano siadłem sobie przy oknie, aby wprawić się w świąteczny okres słuchając świątecznych piosenek podczas podziwiania wschodu słońca, a na zewnątrz było 11 stopni 18 grudnia to też mega zjawisko, pod względem TMax było nawet cieplej niż dwa dni później
Dobrze wiesz, że sam tmax mnie obchodzi tyle, co przysłowiowy "zeszłoroczny śnieg" (Swoją drogą to powiedzenie w tym roku nabrało jakby innego znaczenia XDDDDDD)
Wysłany: 31 Lipiec 2020, 10:22
PiotrNS napisał/a:
A grudzień 2017 wywołuje we mnie lekkie poczucie wstydu, kiedy przypomnę sobie jak pod wpływem meteomodelowych dyskusji (wiadomo kogo) wypisywałem bzdury, że tylko okres świąteczno-noworoczny był wtedy dobry Nie gniewaj się grudniu 2017.
Wybaczam, chociaż nigdy Cię nie rozumiałem. Ten grudzień był naprawdę dobry, w całej Polszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum