Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 1 Sierpień 2020, 20:41
kmroz napisał/a:
Dokładnie, tu nie chodzi o to by sprawdzać umiejętność googlowania. Ja jeśli nie wiem i nie mam pomysłu, to odpuszczam po prostu
I to jest błąd. Googlując można się wiele nauczyć. To nie "Jeden z Dziesięciu" lub "Milionerzy"
W zagadkach forumowych chodzi o umiejętność znajdowania odpowiedzi, nieważne czy z Google, czy z encyklopedii, i książek,czy z własnej pamięci.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 20:20
LukeDiRT napisał/a:
To co teraz robimy
Zadajemy nową zagadkę, czy (wyjątkowo) w tym przypadku olewamy zasady
To może zadam zagadkę w pewnym sensie "historyczną". Przed gierkowską reformą podziału administracyjnego pewne miasto było (i to znacznie) większe od "stolicy" województwa w którym leżało.Co to za miasto i jakie to było województwo.
Dla ułatwienia. Gdy wprowadzono 49 województw, miasto to stało się "stolicą" własnego województwa, obecnie (jako miasto powiatowe) leży w województwie mazowieckim.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 20:35
Nie jestem pewien, ale próbuję sobie przypomnieć wygląd mapy administracyjnej Polski po reformie z 1956 roku, która to wprowadziła 22 województwa. Wydaje mi się, że granica ówczesnego województwa warszawskiego i kieleckiego przebiegała inaczej od współczesnej granicy województw mazowieckiego i świętokrzyskiego i duże miasto, jakim jest Radom (dziś miasto powiatowe), włączono do obszaru kieleckiego, a nie warszawskiego. Te miasta są podobnej wielkości, więc możliwe że 50 lat temu Radom niebędący stolicą województwa był bardziej ludnym miastem aniżeli Kielce.
Czy to dobry kierunek?
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 2 Sierpień 2020, 21:21, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:19
W minionym roku akademickim jednym z moich przedmiotów była historia nowożytnej administracji i widziałem tę mapę, udało mi się mniej więcej zapamiętać granice poszczególnych województw, dzięki czemu jakoś wpadłem na ten Radom.
Teraz moje pytanie - w których dzisiejszych miastach wojewódzkich aktualna liczba mieszkańców jest niższa od ludności w roku 1989/1990? Jest ich 7 spośród 16.
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:59
3/7, podpowiem że jest tu kilka nieoczywistych miast, które padają ofiarą nowoczesnych osiedli budowanych poza ich granicami. No i nie uwzględniłeś podstawowego miasta, w którym spadek liczby ludności od okresu transformacji począwszy, okazał się najpoważniejszy.
Wysłany: 3 Sierpień 2020, 18:59
Torunia i Zielonej Góry nie liczyłem, z województw lubuskiego i kujawsko-pomorskiego przyjąłem tylko Gorzów i Bydgoszcz.
Jest 3/7, to najbardziej kluczowe miasto jeszcze się nie pojawiło. Niepotrzebnie wstawiłeś tu jedno z miast liczących ponad pół miliona mieszkańców, pasują inne z tej kategorii, ale nie akurat to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum