Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Sierpień 2020, 21:53
zgryźliwy tetryk, A ja do u***ego sklonowania się będę powtarzał to zdanie - Każdy upał jest lepszy od każdego mrozu, zarówno wizualnie jak i subiektywnie.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Sierpień 2020, 22:05
Wydaje mi się, że wbrew pozorom dla wielu z nas upał przy pełnym zachmurzeniu i 100% wilgotności byłby znośniejszy niż przy lampie z pustynna wilgotnościa
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2020, 23:02
Oj, to raczej nieprawda: tyle się mówi o niekorzystnym biomecie (to mamy teraz, ale z ładną, tzn. słoneczną pogodą) oraz o odczuciu duchoty i parności. Może tmaksy. nie byłyby tak porywające (główną przyczyną rekordowych tmaks. jest słoneczna i pogodna aura- jak chcemy rekordów temp. to muszą być obecne masy Pzk a nie Pzm), ale punkty rosy znacznie wyższe (100% wilgotności przy 25-30 C to jest praktycznie morderstwo, w zasadzie już przy 20-25 C można czuć, że jest nieprzyjemnie). 100% wilgotności jest dobre w porze chłodnej, w przedziałach 0-15 C: wtedy raczej nie powinno być nikomu zimno.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Sierpień 2020, 20:37
FKP napisał/a:
zgryźliwy tetryk, A ja do u***ego sklonowania się będę powtarzał to zdanie - Każdy upał jest lepszy od każdego mrozu, zarówno wizualnie jak i subiektywnie.
W mróz założę ciep.le buty, ciepłą bieliznę ciuchy "na cebulkę" i grubą kapotę i co mi mróz zrobi? Zresztą także ruch rozgrzewa. A w upal? Siedzenie w cieniu albo w pomieszczeniu z klimą. Żaden strój nie chroni przed upałem, rozbieranka tym bardziej.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2020, 20:47
To prawda Tomaszu, osobiście o ile toleruję upały pod kilkoma warunkami i z dwojga złego wolę jak jest mi za ciepło niż za zimno, to trudno się z tym całkiem nie zgodzić. Szczególnie można sobie zdać z tego sprawę wtedy, gdy nie ma się wielu szans na ochłodzenie, a kiedy upał trwa dłużej niż dwa dni, to wszystko jest na tyle nagrzane, że te szanse topnieją niczym my na tym słońcu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Listopad 2020, 22:11
To był jeden z najlepszych styczniów. Cały miesiąc z całodobowym mrozem cały miesiąc z ciągłą pokrywą śnieżną i w miarę śnieżny. Maksymalna pokrywa 77 cm a najniższa powyżej 20 cm. 15 dni z opadami śniegu po prostu tylko pomarzyć o takim miesiącu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum