Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Sierpień 1983
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Lipiec 2020, 15:32   

W sumie nienajgorszy, miał wzorowe ostatnie dni wakacji. Niestety padało głównie w pierwszej pentadzie, a potem suszara... Na szczęście wilgotność była przyzwoicie wysoka, ale amplitudy i tak koszmarne.

Moim zdaniem tutaj N będzie nawet nieco naciągane...

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-8-31&rodzaj=st&imgwid=252209995&dni=31&ord=asc

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Lipiec 2020, 21:39   

Lipiec 2013 :nie:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 11:17   

Sierpień 2002 nie był pierwszy. W 1983 roku druga połowa sierpnia była prawie taka sama - lampowa, sucha i niby gorąca, a jednak bez ani jednego wystąpienia średniej dobowej przekraczającej 20 stopni (czego obecnie mamy multum). Zupełnie tak, jak 19 lat później. Moim zdaniem w 1983 roku temperatury i tak spisały się trochę lepiej, gdyż nie były aż tak monotonne jak w 2002; najczęściej wynosiły 26-27 stopni, podczas gdy subupał (załóżmy, że jest to ponad 28) wystąpił tylko raz, 31 sierpnia. Bardzo przyjemnie i sympatyczniej niż w roku 2002, kiedy jednak takich temperatur było więcej :)
To druga połowa. A pierwsza? Też okazała się bardzo podobna do tej z roku 2002. Była bardzo deszczowa, tak deszczowa, że określenie "codziennie lało" nie jest przesadą :D Pierwsza dekada byłaby dla mnie również nie lada gratką z powodu częstych i - jak mniemam - solidnych burz. Sierpień 1983 uzyskał przekraczającą normę sumę opadów 108 mm przez samą pierwszą połowę. W drugiej wyniosła ona okrągłe jajo ;)
Pomimo wysokiego usłonecznienia i zdecydowanie pełnoletnich temperatur w drugiej połowie, sierpień 1983 zapewne wbrew odczuciom wielu korzystających z jego uroków, okazał się w Nowym Sączu chłodniejszy od jakiegokolwiek sierpnia po 2014 roku i cieplejszy od zaledwie dwóch w całym XXI wieku... Winę za to ponosi niemal zupełny brak bardzo ciepłych nocy. Tylko jedna, burzowa, 3 sierpnia przyniosła TMin wyższą od 15 stopni. W słonecznej drugiej połowie, podobnie jak w 2002, dominowały noce raczej chłodne, jak również jednak zabrakło lodowatych. Nie możemy tu zapomnieć także o... braku upałów. Absolutna temperatura maksymalna wyniosła 29,6 - to także nie do pomyślenia w dzisiejszych czasach i znowu... identycznie jak w sierpniu 2002 :lol: Tak zatem, mimo raczej pozytywnego z perspektywy tego roku, charakteru, temperatura nie zawojowała statystyk, mieszcząc się zaledwie w normie z wynikiem 17,4 stopnia. I to pomimo niewielu naprawdę chłodnych dni. Nawet w I połowie dominowało lekkie ciepło, podobnie jak np. w II dekadzie lipca 2018. Tylko dni 4-7 i 14 sierpnia były prawdziwie chłodne.
Tak zatem był to miesiąc ciekawy, mimo że nudny :D Dla mnie fajny, na plus.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-08-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Pod podkładem muzycznym jeszcze wielokrotnie wspomniany sierpień 2002 dla porównania :)

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2002-08-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Sierpień 2020, 11:19   

W NS wspaniały :jupi:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 18 Sierpień 2020, 11:28   

Nawet trochę mnie zaskoczyłeś ;) Z jednej strony oczywiście miesiąc miodzio, ale jednak trochę opadów, nawet takiego pseudodeszczu w II połowie byłoby przydatne. Trochę bym się nudził w takim miesiącu, ale dobrze chociaż, że zapewne niebo zdobiły piękne cumulusiki :)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Sierpień 2020, 11:31   

Piotr, widzę to chociaż po obecnej sytuacji. Wczoraj minęły u mnie prawie dwa tygodnie od pluchy, a trawnik w ogrodzie zielony jak w maju (bez podlewania rzecz jasna!). Rok temu od połowy czerwca do połowy września można było o jakiejkolwiek zieleni pomarzyć. Chodzi mi o to, że te 32mm z początku sierpnia po prostu starczyły na dwa tygodnie, gorące i bezopadowe. Więc naprawdę w sierpniu nie musi cały czas padać, trochę słonecznej aury i "ostatnich dni wakacji" też się zawsze przyda :D Byle od września już więcej padało.

Oczywiście obciąłbym ze 2-3 stopnie tej drugiej połowie, ale w takiej formie też jest okej.

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 17:07   

To zobacz, jak lodowate noce były w Jabłonce :mrgreen:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-08-31&rodzaj=st&imgwid=249190560&dni=31&ord=asc

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 18 Sierpień 2020, 17:19   

FKP, nie wchodź w ten link 🥶 Sam odczułem zniesmaczenie, to jest jak Zima Trzydziestolecia ;) W październiku bym marudził, już moje noce podczas pseudobabiego lata 2019 były lepsze :D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Sierpień 2020, 17:24   

Ale to jest Jabłonka :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 18:30   

pawel napisał/a:
To zobacz, jak lodowate noce były w Jabłonce :mrgreen:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-08-31&rodzaj=st&imgwid=249190560&dni=31&ord=asc

Odpowiedz do tematu