Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Jeszcze nikt tego tematu nie poruszył, a warto wspomnieć o tym, że w niedzielę w pasie od Górnego Śląska, przez łódzkie i mazowieckie po Podlasie, będziemy mieli jedne z najlepszych warunków burzowych w tym roku. Wysoki CAPE, przyzwoita wilgoć, wysoka chwiejność, dobra skrętność i uskok wiatru i przede wszystkim, czego brakowało m.in. w czerwcu 2020, znakomite warunki kinematyczne DLS i LLS, dzięki wspomaganiu prądem strumieniowym (aktywny Wstręcioch).
Wiele wskazuje na utworzenie się jedynego naprawdę porządnego układu typu MCS w tym roku. Dotyczhczas było sporo wielokomórkowych układów burzowych z silnym wiatrem, jednak nazywanie ich MCS-em było lekko naciągane, bo zwyczajnie były za mało trwałe i nie aż tak szerokie, jak to bywało w czerwcu oraz sierpniu 2017 roku.
Tak wygląda to wg prognozy Dziada (model UM, tak w naszym slangu jest nazywany)
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Sierpień 2020, 12:29
Jak myślisz, jest szansa na jakieś zjawiska w moich stronach? Czy skończy się tylko na upale?
Wyliczenia modeli wyglądają naprawdę groźnie, przypomina mi to nieco 15 sierpnia 2008.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Sierpień 2020, 12:32
PiotrNS napisał/a:
Jak myślisz, jest szansa na jakieś zjawiska w moich stronach? Czy skończy się tylko na upale?
Wyliczenia modeli wyglądają naprawdę groźnie, przypomina mi to nieco 15 sierpnia 2008.
Też mi się to trochę z 15.08.2008 kojarzy.
Jest myślę szansa, że "tyły" tego układu, o ile się utworzy, dopadną również Twój region. W najlepszym wypadku znajdziesz się na tej pozycji, na której ja byłem w nocy 13/14.06.2019. Czyli, większość opadu Cię minie, ale zjawiska będziesz mógł obserować pełną parą.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Sierpień 2020, 12:35
Swoją drogą, nowy film o sierpniu 2008 jest.
Oczywiście jest sporo nieścisłości w tym filmie Na przykład nic nie wspomniał o zafalowaniu, a to właśnie dopiero na nim pojawiły się tornada. Ten front ciepły, który szedł z południowego wschodu przyniósł jedynie ciągłe, spokojne opady deszczu 15.08 przed południem. Dopiero potem doszło do zafalowania i groźnych zjawisk.
Wysłany: 28 Sierpień 2020, 12:40
EDIT: dobra spokojne to one nie były, bo tam też burze występowały. W ogóle 15.08 do południa wcale nie było "iddylicznego spokoju", przynajmniej na Mazowszu występowały opady deszczu i lokalne burze.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Sierpień 2020, 17:01
Hmm, a mówiliście, że już jesień nastała, więc jak to jest?
Zwykła autostrada ze strony Bramy Morawskiej- niż genueński trasa vb ma chyba podobny przebieg. Jak sobie w sumie pomyślę, jaki był u nas tegoroczny sezon burzowy, to... no do tego w Czechach czy na Słowacji raczej się nie umywał.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 29 Sierpień 2020, 09:55
Na blogu MeteoModel napisałem:
Szczerze to będę zaskoczony, jeśli w niedzielę będą silne burze. Końcówka sierpnia to czas, w którym pogoda robi się „spokojniejsza” pod względem intensywności burz, a we wrześniu to już w ogóle burze należą do rzadkości. Choć zdarzały się wyjątki, jak np. 3.09.2009 albo 5.09.2011.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Sierpień 2020, 20:35
Oglądałem to i sam nie wiem, co zrobiłbym na Twoim miejscu. Z jednej strony masz szansę na zobaczenie i wyśledzenie prawdopodobnie jednej z największych burz, jakie nawiedziły Polskę, a z drugiej, będzie to dużym zagrożeniem. Niestety, ale jutro o tej porze tematem numer jeden będą straty, oby tylko materialne. Spodziewam się trąby powietrznej w województwie łódzkim, moim zdaniem są warunki nawet na mocne F3. Jeśli zdecydujesz się wyjechać, to wcześnie, jeszcze zanim ta bestia osiągnie największą moc - i bądź gotowy na ucieczkę. A tak zupełnie osobiście - dawaj nam tu na forum znak raz na jakiś czas, żebyśmy się o Ciebie nie martwili.
PS. Oczywiście w mediach niemal zero ostrzeżeń. Będą jutro, już post factum, jak zawsze...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum