Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Groźny incydent burzowy w niedzielę 30.08
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Sierpień 2020, 21:40   

Podziwiam osoby, które jeżdżą na takie poszukiwania. Trochę to wygląda jak polowanie na zwierzęta, bo ryzykujesz zdrowiem oraz życiem, a trochę jak walka z wiatrakami, bo zanim dojedziesz, to wszystko ucieknie- przecież to żywioł. Najgorzej by było jakby się okazało, że w tym samym czasie grzmi na krańcach zachodnich i wschodnich albo z 2 strony północnych i południowych naszego kraju. I zobacz tu wszystko na własne oczy na żywo... ;-) Misja jest oficjalnie niezaliczona, bo przecież nie udało Ci się wszystkiego odnotować... :-D Zacząłbym się martwić, czy nie zaleje innym osobom aut, jak się znajdą w epicentrum. :-( Może wyjdę na starca, ale ja tam się wolę zakrywać (w sensie spuścić zasłonę/firankę) i zamknąć okna, gdy się coś niespokojnego szykuje na zewnątrz. :-(

Jak zwykle, gdy się jakaś tragedia stanie w innym regionie Polski, to o mnie ledwo coś zahaczy i pojawi się może kilka grzmotów (tak na znak, że oficjalnie też burza dała o sobie przypomniała). Niezbyt chce mi się wierzyć w te nawałnice, ale to może dlatego tak tylko piszę, bo teraz szanse są u mnie raczej niewielkie. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 30 Sierpień 2020, 10:13   

W nocy słyszałem dwa niezbyt bliskie grzmoty, spadł w mieście dosyć obfity deszcz. Po obiedzie (jeśli pogoda na to pozwoli) pojedziemy na działkę, aby zobaczyć jak tam mają się sprawy nawilgocenia.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Sierpień 2020, 10:33   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Po obiedzie (jeśli pogoda na to pozwoli) pojedziemy na działkę, aby zobaczyć jak tam mają się sprawy nawilgocenia.

Gorzej jak nawałnica was tam złapie. Aczkolwiek wschód Mazowsza zdaje się być bezpieczniejszy niż reszta tego województwa. Tu myślę, jak coś dojdzie to dopiero po zachodzie słońca.

PiotrNS napisał/a:
Oglądałem to i sam nie wiem, co zrobiłbym na Twoim miejscu. Z jednej strony masz szansę na zobaczenie i wyśledzenie prawdopodobnie jednej z największych burz, jakie nawiedziły Polskę, a z drugiej, będzie to dużym zagrożeniem. Niestety, ale jutro o tej porze tematem numer jeden będą straty, oby tylko materialne. Spodziewam się trąby powietrznej w województwie łódzkim, moim zdaniem są warunki nawet na mocne F3. Jeśli zdecydujesz się wyjechać, to wcześnie, jeszcze zanim ta bestia osiągnie największą moc - i bądź gotowy na ucieczkę. A tak zupełnie osobiście - dawaj nam tu na forum znak raz na jakiś czas, żebyśmy się o Ciebie nie martwili.

PS. Oczywiście w mediach niemal zero ostrzeżeń. Będą jutro, już post factum, jak zawsze...

Piotr, najlepiej obserwuj nas na fejsie :) Postaram się tu wejść czasami, ale wiesz jak to jest, zwłaszcza, że po aktualizacji (wymuszonej) przeglądarki na telefonie dość niewygodnie mi się wchodzi :cry: No, ale postaram się raz na godzinkę dać znak życia. Na chwilę obecną jest decyzja taka, by tylko obserwować nawałnice w okolicy, a gdy przyjdzie już do nas, to przeczekiwać bezpiecznie w domu. Ale wiesz jak to jest, sytuacja dynamiczna. Może się okazać, że burza będzie jednak słabsza, a wtedy raczej nie będziemy się chować :)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 10:54   

Cytat:
Gorzej jak nawałnica was tam złapie. Aczkolwiek wschód Mazowsza zdaje się być bezpieczniejszy niż reszta tego województwa. Tu myślę, jak coś dojdzie to dopiero po zachodzie słońca.

Domek jest solidny, murowany i w poprzednich latach przeczekiwaliśmy tam burze. Zresztą ja niezbyt lubiąc jazdę po zmroku (oślepianie przez jadące z przeciwka auta na dosyć wąskiej drodze Siedlce-Korczew) wolę wrócić około godz. 19-tej. Przed paroma minutami dostałem SMS-a z alertem o burzach i silnym wietrze po południu. Z doświadczenia wiem, że większość z tych alertów to typowe "dmuchanie na zimne" czyli fałszywe alarmy, ale nigdy nie wiadomo, kiedy mimo wszystko one nie kłamią.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 10:57   

Z doświadczenia wiem, że większość z tych alertów to typowe "dmuchanie na zimne" czyli fałszywe alarmy, ale nigdy nie wiadomo, kiedy mimo wszystko one nie kłamią.

O tym samym napisałem już na grupie łowców burz, że te alerty są zdecydowanie za często, przez co usypiają czujność.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 11:04   

Tak to sie prezentuje w/g ONETU https://www.onet.pl/infor...wm7z2w,79cfc278

Cytat:
Instytut wydał całą serię ostrzeżeń dla poszczególnych regionów. Wśród nich są alerty najwyższego, trzeciego stopnia zagrożenia. Wszystkie publikujemy poniżej, wraz z godzinami w których obowiązują.

Burze z gradem, ostrzeżenie 3. stopnia (od godz. 17): woj. opolskie, woj. łódzkie, zachodnia część woj. śląskiego
Burze z gradem, ostrzeżenie 2. stopnia (od godz. 17): wschodnia część woj. śląskiego, wschodnia część woj. małopolskiego, wschodnia część woj. świętokrzyskiego, woj. mazowieckie (z wyjątkiem powiatów sokołowskiego, siedleckiego i łosickiego), południowa część woj. podlaskiego
Burze z gradem, ostrzeżenie 1. stopnia (od godz. 17): wschodnia część woj. dolnośląskiego
Intensywne opady deszczu, ostrzeżenie 1. stopnia (od godz. 18): zachodnia część woj. dolnośląskiego, woj. lubuskie, woj. wielkopolskie
Silny deszcz z burzami, ostrzeżenie 1. stopnia (od godz. 16): woj. kujawsko-pomorskie, woj. warmińsko-mazurskie, północna część woj. podlaskiego

Nie bardzo rozumiem ten wyjątek.Na korzyść, czy na niekorzyść :?:
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 30 Sierpień 2020, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 11:06   

Czyli IMGW was wykluczył :->

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 11:10   

kmroz napisał/a:
Czyli IMGW was wykluczył :->

Tylko ciekawe, czy to jest wykluczenie "pozytywne" czy "negatywne" :?: Czy ma być lepiej czy też gorzej

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 11:12   

Tylko ciekawe, czy to jest wykluczenie "pozytywne" czy "negatywne" Czy ma być lepiej czy też gorzej

W tym przypadku myślę, że jednak pozytywne. Opady deszczu, w dużo spokojniejszej, ciągłej wersji są przecież spodziewane w waszym regionie we wtorek. W tym przypadku, niestety się obawiam, że dużo tej wody by spłynęło, a przy okazji pozalewało miasto. No i do tego atrakcje typu gradobicie i wichura.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 11:22   

Niech popada, będą grzyby.

Odpowiedz do tematu