Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyż brytolski, czyli wrzesień poniżej normy?
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 11:33   Wyż brytolski, czyli wrzesień poniżej normy?

Coraz śmielej możemy spekulować już jaka będzie pierwsza połowa września. Otóż, to co widać z pewnością, że Atlantyk zostanie zawłaszczony przez pierwszy w tym sezonie potężny wyż z ciśnieniem przekraczającym 1035hPa. To oznacza, iż tam znajdzie grzbiet geopotencjału, a u nas będzie tkwić jego dolina. Sprawi to, że wyże nie będą przemieszczać swodobnym strefowym torem na wschód, jak miało to miejsce np we wrześniu 2018, czy nawet pierwszej połowie września 2019. W tym przypadku będą rozwijać swój klin w kierunku zachodniej i środkowej Europy, m.in. na Wielką Brytanię. Na południu Europy i w basenie Morza Śródziemnego za to pozostanie obszar obniżonego ciśnienia (niżem to niestety ciężko nazwać). A niże tworzone na północy Atlantyku z coraz mniejszą mocą, będą się pchać przez Skandynawię i europejską część Rosji.

To sprawi iż iście tropikalne powietrze, ściągane z międzyzwrotnikowych stref na terenie Oceanu, zanim do nas dojdzie, będzie musiało "okrążyć" ten wyż przez region koła podbiegunowego. Efekt taki, że masa ta będzie zupełnie inna, gdy dotrze do środkowej Europy. Zimna, na 850hPa poniżej 5 stopni.

Wiele wskazuje, że przy tym wszystkim, niże będą daleko od Polski, a my będziemy w południowo-wschodniej części tego klina wyżowego. Efektem tego będzie niestety brak porządnych stref opadowych, czy frontów atmosferycznych, jednak ze względu na chwiejność masy, będzie mogli liczyć niemal codziennie na rozwój adwekcyjnych komórek, które gdzieniegdzie dadzą symboliczne opady.

Co jakiś czas mają szansę się trafiać jednak epizody, w którym klin wyżowy osłabnie i utworzy się zafalowanie związane z tym obszarem niżowym na południu Europy. To sprawi iż wtedy fronty będą bardziej aktywne i będzie szansa na utworzenie się konkretnych stref opadowych.

Takie coś ma się przejściowo trafić u nas w dniach 5-7.09. Pierwszy z tych dni to nieco aktywniejszy front chłodny (przed jego nadejściem na S i E Polski dosłownie na kilka godzin powieje latem), z którego popada i miejscami zagrzmi. Kolejne dwa nid (6-7.09) to dość obfite strefy opadowe na S i SE kraju. Niestety tylko tam. Chociaż to może i lepiej - bo akurat sierpień to właśnie w tych regionach najbardziej dotknął posuchą a "Czas Euforii" w końcówce był tam... zupełnie inny, niż w większej części kraju.

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można już strzelać, że pierwsza połowa września będzie chłodna i sucha (nie licząc 1.09, który miejscami dał ładne opady no i 6-7.09 na SE kraju). Oczywiście chłodna pierwsza połowa jeszcze nie oznacza całego września poniżej normy. Druga połowa może w końcu stanie na wysokości zadania, tak ją nakręcamy od kilku lat, ale zawsze coś jej nie wychodzi. No, czasem wychodzi, w 2015 to własnie druga połowa wyprowadziła wrzesień z ujemnej anomalii po chłodnej pierwszej połowie. Może i teraz tak będzie?

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 11:55   

kmroz, I połowa to na pewno nie wyjdzie poniżej normy, ciekawe jest to, że ub. nocy temp. nie spadła u mnie poniżej 9 st., ok 4:00 przy świetle Księżyca powiewał wiaterek, który uratował sytuacje.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:08   

FKP napisał/a:
kmroz, I połowa to na pewno nie wyjdzie poniżej normy

Ta, a babcia miała wąsy :lol:

Moim zdaniem druga połowa wyjdzie powyżej normy, ale nie na tyle, by zneutralizować pierwszą i na dzień dzisiejszy przewiduje skromną anomalię września na minus rzędu -0.2/-0.5K.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:09   

kmroz, Twój model zaniża Xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:11   

FKP napisał/a:
kmroz, Twój model zaniża Xd

Możliwe, za fusy nie ręczę, ale fakty takie, że do 9.09 nie widać zbytnio szansy na więcej niż jeden dzień powyżej normy (5.09). Co potem, to masz rację, się okaże.

PS Nie zawsze mój model zaniża ;) Czasem zawyżał, jak w końcówce maja.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:13   

kmroz, Jeśli I dekada wyjdzie na minus to raczej symbolicznie. Dalej mógłby w końcu przyjść jakiś kontynentalny wyż bo już rzygam tymi chmurami Xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:21   

FKP napisał/a:
kmroz, Jeśli I dekada wyjdzie na minus to raczej symbolicznie. Dalej mógłby w końcu przyjść jakiś kontynentalny wyż bo już rzygam tymi chmurami Xd

Przyjdzie kontynentalny wyż i da -2/0 w nocy i +13/+15 w dzień jak w połowie września 1999 xd Przy okazji wymrozi Ci do końca ogród :twisted:

Nie wiem jakim cudem by miała nie wyjść na minus, musiałby 10.09 chyba przynieść ponad +5K anomalii ;) A na razie się na to nie zanosi.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:24   

kmroz, Zapominasz, że u mnie mróź we wrześniu nigdy nie miał miejsca Xd A po takiej patologicznej ciemnicy przyjmę wszystko, choć wolałbym ciepełko ale od 14.03 nie jest o to już tak łatwo Xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 12:24   

FKP napisał/a:
kmroz, Zapominasz, że u mnie mróź we wrześniu nigdy nie miał miejsca Xd

U Ciebie czy na płockich betonach? :->

FKP 
Poziom najwyższy