Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
40 lat temu maj w Suwałkach zaczął się bardzo przyjemnym i umiarkowanym dniem, o temp > 10 st. i palącym słońcu mogliśmy zapomnieć Kolejny dzień pozornie był jeszcze przyjemniejszy, poza nocą temp nie przekroczyła 5 stopni 🤩. Niestety miał swoje minusy, słońce paliło nas swym żarem aż przez godzinę . Za to 3 maja 1980, to idealny dzień majowy i smutne, że w dzisiejszych czasach jest ich tak mało. Tmax 2,7 st. i proszący śnieżek 😍 niestety słońce znów pokazało się na 0,2 h, tmin mogła być trochę niższa bo było to aż -1 st., szkoda, że nie było to -7 st., jak 31 lat później, albo dzisiejszą wartość z Kłodzka . Wtedy byłby w 100% ideałem. 4 maja jednak już wyższej tmax okazał się najchlodniejszym dniem tamtego maja, ale niestety słońce znów dręczyło prawie 2 h, 5 maja juz nie było słońca i utworzyła się długo wyczekwiwana pokrywa śnieżna, ale miała tylko 1 cm i wytrzymała jedna dobę . Później niestety w tamtym miesiącu nieraz dręczyła totalna spiekota, ale jeszcze przychodziły piękne dni. Niestety najgorszym terrorem okazały się dni 28-31 V, zwłaszcza 28 i 30 V w tamtych dniach słońce musiało ostro piec i myślę, że Suwalszczanie do dziś pamiętają te dreczycielskie dni, fakt to było straszne
Niestety w innych miejscowościach był to już zdecydowanie mniej udany maj . Mimo to trzeba przyznać, że w Suwałkach mimo okropnej końcówki okazał się piękny
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Kwiecień 2020, 17:08
Piękny marzec, słoneczny, subtelny i z bardzo okazałym, gustownym zakończeniem Wymarzony początek wiosny, szkoda że nawet u mnie tak mało podobnych marców się zdarza. Tylko te gorące noce pod koniec przesadziły, to jednak dopiero marz... a nie, czekaj.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Kwiecień 2020, 17:31
PiotrNS napisał/a:
Piękny marzec, słoneczny, subtelny i z bardzo okazałym, gustownym zakończeniem Wymarzony początek wiosny, szkoda że nawet u mnie tak mało podobnych marców się zdarza. Tylko te gorące noce pod koniec przesadziły, to jednak dopiero marz... a nie, czekaj.
Obrazek
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2020, 14:04
PiotrNS napisał/a:
Nie no, z marcem to trochę przesada... Nikt wtedy jeszcze nie oczekuje temp. blisko +25 C, nawet w ostatnich dniach. Ale kwiecień w sumie byłby jak znalazł.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum