Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Listopad 2020, 18:13
Łał ale piękny. A tak w ogóle ,żeby utrzymać taki trawnik w takim stanie przez wiele lat to prawie niemożliwe no chyba ,że ma sporo pieniędzy,pojęcie lub firmę ,która dba a i tak nigdy nic nie wiadomo.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Listopad 2020, 19:22
U mnie mech obecnie to ponad 50%. A kiedyś miałem naprawdę piękny trawnik na początku krety i nornice zniszczyły potem rozsiało się zielsko ,które rosło wokół mojej działki bo jeszcze wtedy nikt w pobliżu nie mieszkał a obecnie w tym roku mrówki i grzyby niszczą mi to co zostało.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 13 Listopad 2020, 19:32
Mój trawnik w tym roku mocno zmarniał z powodu suszy. Sprawę pogarszają jeszcze wychodzące na wierzch korzenie świerków i sosen. Mchu raczej nie ma, bo w poprzednich latach trawnik nawożony był nawozem typu "antymech". Wśród trawy rozkrzewiła się biała koniczyna. Tak naprawdę teraz ten trawnik wygląda lepiej niż latem.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2020, 23:33
U mnie ogrodowy trawnik jest delikatnie "zdziczały", nie tak zielony jak na tych zdjęciach, ale pięknie wygląda gdy zakwitną w nim stokrotki (okropnie mi wtedy szkoda jest go kosić). Obok, ale nadal na naszej posesji, mamy jednak jeszcze inny trawnik, który w ostatnich dwóch latach został zniszczony przez samochody ciężarowe przejeżdżające tędy na teren sąsiedniej budowy, uszkadzając przy tym drogę. Mieliśmy zawartą odpowiednią umowę i pokryto nam koszty naprawy, ale korzystając z okazji, postanowiliśmy posiać całkiem nową, lepszą trawę. Nie mogę się doczekać wiosny, kiedy zobaczę ten nowy trawnik w całej okazałości
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 16 Listopad 2020, 16:03
Janekl napisał/a:
Mój trawnik kosiłem pod koniec października i teraz znów by się przydało bo między mchem nieźle wyrosła trawa.
Na wiosnę po pierwszym koszeniu radzę zastosować taki nawóz (niekoniecznie tej firmy):
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum