Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
LUNCH W PRACY – sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
2/3 ugotowanego woreczka kaszy jaglanej
2 garście szpinaku
2 suszone pomidory z zalewy i 2 łyżki tej zalewy
1 łyżeczka masła
suszony czosnek, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak a po chwili pokrojone na drobno suszone pomidory. Wsypujemy ugotowaną kaszę, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
WTOREK
ŚNIADANIE – Jajecznica na cebuli z ciemną bułką razową
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
2 jajka
sól
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy zmięknie wbijamy jajka i doprawiamy jajecznicę solą. Podajemy z bułką razową.
PRZEKĄSKA W PRACY – Jabłko z cynamonem
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
Jabłko kroimy na plasterki i posypujemy cynamonem. Można skropić miodem.
LUNCH W PRACY – Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem sadzonym
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła blanszujemy w osolonej wodzie, ma być lekko twardawy. Układamy warstwowo w pojemniku – makaron, brokuły i jajko sadzone. Sos jogurtowy można zrobić osobno albo od razu wymieszać z makaronem.
ŚRODA
ŚNIADANIE – Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
2 jajka
garść szpinaku
2 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak. Po chwili wrzucamy pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem soli i wylewamy na patelnię. Przykrywamy pokrywką aby omlet ściął się z dwóch stron.
PRZEKĄSKA W PRACY – mały kefir
LUNCH W PRACY – sałatka z gruszką i kurczakiem
garść rukoli
garść szpinaku
sos balsamiczny do polania
1 pierś z kurczaka
1 gruszka
2 łyżeczki orzechów włoskich
sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi (może być zwykły suszony czosnek)
Pierś z kurczaka przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Zawijam w papier do pieczenia i smażę na suchej patelni po 3,4 minuty z każdej strony. Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, potrzebne będzie więcej czasu. Rukolę i szpinak układam w pojemniku i skrapiam sosem balsamicznym. Układam kawałki gruszki i posypuję orzechami. Na wierch kładę pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
CZWARTEK
ŚNIADANIE – Kanapki z rukolą, szynką i kiełkami
1 bułka z dynią
garść rukoli
2 plasterki szynki
kiełki rzodkiewki
masło do smarowania
Kanapki smarujemy masłem i układamy na nich rukolę, plasterki szynki i kiełki.
PRZEKĄSKA W PRACY – Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i owocami
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki płatków owsianych
ulubione owoce
LUNCH W PRACY – Sałatka ze szpinaku, sera i warzyw
2 garście szpinaku
2 plasterki sera feta
1 pomidor
1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
oliwa smakowa do polania sałatki
garść grzanek
Składniki mieszamy w pojemniku na lunch. Grzanki można zapakować osobno, żeby nie zrobiły się miękkie.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 13 Listopad 2020, 18:12
PIĄTEK
ŚNIADANIE – Owsianka na mleku z jabłkiem i czekoladą
ok 300 ml mleka 1,5 % (lub dowolnego, lub wody)
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 jabłko ze skórką
1 łyżka żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Owsiankę zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki a rano tylko gotujemy. Dzięki temu nie musimy już czekać aż napęcznieje. Dodajemy jabłko starte na tarce, żurawinę i czekoladę z cynamonem.
PRZEKĄSKA W PRACY – Kilka dużych truskawek lub inne ulubione owoce
LUNCH W PRACY – Kurczak w brokułami i makaronem
1 pierś z kurczaka i przyprawy do niej
2 szklanki różyczek brokułu
1/2 szklanki makaronu (waga sucha)
Pierś z kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na suchej patelni po kilka minut z każdej strony. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. W pojemniku układamy ugotowane brokuły a na nich kawałki kurczaka. Obok wkładamy ugotowany makaron.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 13 Listopad 2020, 20:02
I taka smakoszka nie odróżnia KAWIORU od UCHY z jesiotra.
To dygresja do dyskusji w innym wątku. Tam było o zalężonym jajku i potrawce z kurczaka. :
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 13 Listopad 2020, 23:57
Na przekąskach znam się nienajlepiej, bo staram się nie podjadać między posiłkami, ale jeśli nie kanapki, które są tradycyjnym lekiem na mały głód, moim zdaniem fajnym rozwiązaniem są dostępne w marketach małe marchewki do przegryzania. Próbowałem ich kiedyś i naprawdę miło było się nimi zajadać, a i poczęstować nimi można, o co w przypadku kanapek jest trudniej
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 22 Listopad 2020, 14:02
Magia napisał/a:
A tak na marginesie kawioru i owoców morza nie lubię.
Prawdziwy kawior (czarny) nota bene uchodzący za wykwintny przysmak bogaczy nie jest owocem morza. Jest to ikra ryb jesiotrowatych (z rzek syberyjskich). Czerwony (nieszlachetny) to ikra ryb łososiowatych, pstrągów, a nawet ślimaków. Tylko ten z łososiowatych może być uznawany za "owoc morza" chociaż łososie żyją zarówno w morzu jak i w wodach słodkich. W każdym razie kawior jest ikrą (czyli jeszcze nie rybą), a ucha rosyjską zupą rybną (niekoniecznie z jesiotrowatych).
Cytat:
Najbardziej ceniony i jednocześnie uważany za najlepszy jest kawior wytwarzany przez bieługę, nieco niżej ocenia się ten produkowany przez jesiotra zachodniego. Na trzecim miejscu stawia się ikrę wytwarzaną przez siewrugę, a więc jesiotra gwieździstego, natomiast najmniej ceniony jest ten pozyskiwany ze sterletów.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Styczeń 2021, 22:37
Niektóre składniki mnie zaciekawiły. Pieprz cytrynowy, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Dodanie jarmużu i rukoli też jest szokujące, aczkolwiek te składniki nie są mi obce - z obu tych rzeczy moja mama czasami robi domowe pesto.
Co do pora, to ja go od pewnego czasu używam niemal codziennie jako substytut szczypiorku do jajecznicy. Bo od krojenia cebuli było mi już niedobrze i ryczeć mi się chciało (dosłownie XD). A szczypiorek... cóż, nie ten sezon.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 18 Styczeń 2021, 23:54
kmroz napisał/a:
Niektóre składniki mnie zaciekawiły. Pieprz cytrynowy, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Dodanie jarmużu i rukoli też jest szokujące, aczkolwiek te składniki nie są mi obce - z obu tych rzeczy moja mama czasami robi domowe pesto.
Co do pora, to ja go od pewnego czasu używam niemal codziennie jako substytut szczypiorku do jajecznicy. Bo od krojenia cebuli było mi już niedobrze i ryczeć mi się chciało (dosłownie XD). A szczypiorek... cóż, nie ten sezon.
Od krojenia pora także potrafią szczypać oczy, uwierz mi
Może kiedyś zrobię serowe knedle austriackie, gdzie jednym ze składników jest właśnie por.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum