Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 08:14 Niesamowita śnieżyca w dniach 25-26.01
To co widzi ECMWF jest niesamowite... W dniach 25-26.01 w pasie Polski przebiegającym wzdłuż Wisły ma spaść więcej śniegu niż było pod koniec zimy w 1970 roku
Oczywiście szczerze wątpię w tak niesamowite rezultaty, ale nawet gdyby połowa tego spadła w tak krótkim czasie byłoby niesamowitym zjawiskiem
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 11:10
Model ECMWF na starcie widzi przeważnie w moich okolicach koło 0.5 m, choć w rzeczywistości jest ok. 10, może gdzieniegdzie bliżej 15 cm puszystego śniegu, więc to w sumie nie będzie szczególny punkt odniesienia- większych zmian to nie powinno przynieść. Chociaż ze swojej strony chciałbym bardzo, by to rozdanie się nie sprawdziło. W ogóle pierwotnie wiązki wskazywały, że najmocniejsza śnieżyca pójdzie na Podkarpacie i Lubelszczyznę, to czemu ją na zachód przesunęli? Nie jestem biegły w tej dziedzinie (jak zresztą chyba w niczym innym) , ale wydaje mi się, że często fronty z południa są "odpychane" na wschód i najwięcej śniegu idzie na Ukrainę- taki był przynajmniej syndrom ostatnich l.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 21 Styczeń 2021, 11:12, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 11:20
Jak tak uważasz, to ok, ja tam mam małe potrzeby co do jeszcze większych ilości śniegu niż ostatnio- czuję w pewnym sensie spełnienie.
Wiele osób jara się tym, że bestia ze wschodu nie dojdzie- a jak ma dojść, jak nas potężne systemy wilgoci przed nią strzegą? Typowo zimowe powietrze ze wschodu (samo w sobie) nie jest zasobne w wilgoć i opady. A na te śnieżyce pewnie temp. są przewidziane w okolicach 0 C lub ledwo poniżej, więc no jeszcze nie daj Boże, okaże się, że ten styczeń, choć zawstydziłby niejeden chłodniejszy przypadek w historii pod kątem śniegu (nie wiem, jak w innych regionach, ale u mnie znajdzie się już dość duża lista), wypadnie jako ciepły. Mało tego mimo licznych dni z opadami, jeszcze pewnie wyjdzie jako słoneczny w zestawieniu, bo zdarzają się niekiedy przejaśnienia i rozpogodzenia. Zapowiada się nam miesiąc pełen różnorodnych sprzeczności.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 21 Styczeń 2021, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 11:31
Też mi się tak wydaje: sumy deszczu takie mogą u nas raz na jakiś czas występować (w cieplejszych porach roku), ale śniegu to już mniej prawdopodobna sytuacja. Nie mniej kilka (lokalnie nawet kilkanaście, ale to pewnie m. in. w górach) nowych cm może się pojawić w następnym tygodniu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11993 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 11:59
Oby nie, bo byśmy mieli drogowy paraliż. Ale z drugiej strony, przeżycie takich opadów śniegu byłoby ciekawym doświadczeniem. Poza tym, fascynują mnie wszelakie rekordy pogodowe
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 14:16
LukeDiRT napisał/a:
Oby nie, bo byśmy mieli drogowy paraliż.
I to jest moim zdaniem bardzo rozsądna uwaga. Bezpieczeństwo na drodze jest kluczową sprawą, a takie warunki pogodowe (intensywne opady śniegu) mogą znacząco je zmniejszyć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 14:34
Ja osobiście mam tylko jedno życzenie - by od niedzieli na stałe (tj. ponownie na przynajmniej tydzień, a najlepiej do końca lutego z najwyżej 3-dniowy przerwami jak teraz) wrócił okres z mrozem (przynajmniej średniodobowym, a najlepiej całodobowych) i z utrzymującym się oraz regularnie dosypującym śniegiem. Paraliżujących śnieżyc nie oczekuje, aczkolwiek nie ukrywam, że byłyby one rozwiązaniem "na długo" i nie miałbym nic przeciwko.
Na razie chrzanić ten wtorek, licze przede wszystkim, że w niedziele spadną przynajmniej 3-4cm świeżego śniegu.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum