Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:37
Jacob napisał/a:
Lato 2001 od połowy czerwca było nawet fajne, ale jak patrzę na tą pierwszą połowę czerwca to mam odruch wymiotny 🤢🤢🤢
Dla mnie lipiec jednak za lochowy i żabkowy, zwłaszcza po takim I półroczu jak okres do maja 2016 byłby kompletnie niepotrzebny, chyba że między rzeczonym majem a lipcem przyszedłby czerwiec 2019 W Toruniu lipiec 2001 wydaje mi się naprawdę zły, poza kilkoma dniami Słońce było tam tylko przy Wrotkach Sierpień też mnie nie przekonuje, ogólnie miesiące letnie w Toruniu tak średnio mi się podobają, pamiętam że jak kiedyś oceniałem lipce u Ciebie, to tylko pierwsza czwórka naprawdę zdobyła moje uznanie
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:42
Dla mnie te wakacje były fajne , w lipcu nie podoba mi się tylko końcówka i jeszcze epizod 6-7.07. w sierpniu też parę dni z połowy wywalić no i potem super wrzesio do końca kalendarzowego lata . Tak naprawdę od końcówki września do końca jesieni było dla mnie dopiero dość kiepsko, październik nie zły, ale zdecydowanie za suchy . No i totalnie nijaki listopad, nie o taką "zimę" walczę, ale miał chociaż ujemną anomalię, a dla takiego grudzia to już w ogóle było warto go przeżyć
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:47
To Ty już w ogóle nigdy nie lubisz lampki, nawet w lecie? Bo po odjęciu tych dni byłaby już bardzo mocno na cenzurowanym, takie przebłyski po 4-5 godzin w lecie, to praktycznie tyle co nic, jak na tę długość dnia.
Możliwe, że masz inne kryteria na lato, jako że znasz ten klimat od urodzenia Mnie z kolei kujawskie lata w ogóle nie pasują, tylko nieliczne naprawdę mi się podobają, nie zamieniłbym się
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:51
Dla mnie i 1 połowa czerwca 2001 może być, w końcu no kurczę: czy latem musi być cały czas ciepło?
Lipiec 2001bis chciałbym spędzić na Kasprowym Wierchu (odliczając w ciągu dnia 10-15 C, to tam też był ciepły miesiąc). A przy okazji niezłe kombo deszczowe.
Co do marca, jak ma być zimny, to też w takim stylu jak 2006 czy 2018 (ostatnie dni miesiąca w miarę ciepłe, a po nich nienajgorsze, choć nie bez wady kwietnie), a nie 2013... (tam tak naprawdę chyba tylko 2 dekada była fajna, a w kwietniu tylko większe opady na początku).
Ciepłe październiki przyjmę wszystkie (i te amplitudowe+słoneczne i te pochmurne), natomiast listopady ciepłe przyjmę chyba tylko w takim wydaniu jak 2013 i 2017- niskie/przeciętne tmaks., ale dość ciepłe noce i mnóstwo opadów.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 21 Styczeń 2021, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:52
PiotrNS, przecież lipiec i sierpień wcale nie miały tak mało lampy w dodatku usłonecznienie w tych latach było zaniżone. A jak już to brak lampy w lecie mi nie przeszkadza jak są dość wysokie temp. I opady, jedynie drażni przy pustynnej nijakości jak 1 połowa lipca 2019
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 15:56
Bartek617, może być rześko i pogodnie, ale po co w lecie takie niskie anomalie. W dodatku opady też szczególnie nie dopisywały, dosłownie to był taki mini listopad 2020
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 16:05
Jak to mawiał tetryk (niestety zrozumiałem ogólny sens wypowiedzi, cytatu nie przytoczę, bo nie pamiętam): zimą można nałożyć na sobie mnóstwo grubych ciuchów i się przeżyje, a latem nawet na golasa będzie Ci za gorąco, dlatego zniechęciłem się do większego ciepła (przyjmę je, ale w znośnych warunkach: nie może być wysoki punkt rosy czy dużo wilgoci wówczas, bo człowiek nawet w bezruchu się przegrzeje, a wyższe temp. nocą (po północy) niż 14-16 C sprawiają, że odechciewa mi się spać) , chyba że to są tzw. "krótkie strzały" (jak np. końcówka czerwca 2018 czy początek czerwca 2020, albo połowy lipców 2019 i 2020). Ja ubolewam, że jak zdarzają się chłodniejsze okresy w okresie wakacyjnym, to przeważnie towarzyszy im pochmurne niebo i deszcz. Tzn. nie mam nic przeciwko takiej pogodzie (bo lubię ją), ale wolałbym, by częściej aura była pogodna (oczywiście przy zachowaniu niższych temp., bo nie sztuką jest słońce przy temp. >+20 C czy >+25 C- na taki widok można często liczyć). U mnie opady były w czerwcu 2001 trochę lepsze niż w Toruniu, jak sprawdzałem dane, ale faktycznie swoją ilością nie robiły szczególnego wrażenia.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 21 Styczeń 2021, 16:11
Bartek617, nikt (poza FKP) nie chcę syfu jak lipiec 2006. Ale ciepła i burzowa pogoda jest fajna i wbrew pozorom odczuwalnie dużo przyjemniejsza niż palące słońce przy pustynnej wilgotności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum